BiH

Kako nastaju proizvodi bez GMO-a u BiH: Od sirovine do trpeze bez modifikovanih sastojaka

Autor: Biznis.ba
Kako nastaju proizvodi bez GMO-a u BiH: Od sirovine do trpeze bez modifikovanih sastojaka
Sve faze proizvodnje bez GMO-a određene su Smjernicama za utvrđivanje procesa proizvodnje i označavanja hrane proizvedene bez GMO-a, dok se kontrola usaglašenosti s oznakom "bez GMO-a" provodi u skladu s odredbama Smjernica za kontrolu proizvodnje bez genetski modificiranih organizama temeljenih na riziku.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH pojašnjavaju nam kako svi subjekti koji plasiraju na tržište hranu s oznakom "bez GMO" trebaju osigurati dokaze da poštuju pravila iz smjernica. To podrazumijeva dokumentaciju o pripremi, tretiranju, preradi i miješanju hrane ili hrane za životinje kojom se potvrđuje da su u vezi s tim ispoštovani svi zahtjevi propisani u smjernicama.

"Kontrolu i certifikaciju usaglašenosti sa smjernicama provode certifikacijska tijela koja posjeduju valjanu akreditaciju u skladu sa standardom ISO 17065. Kontrole usaglašenosti sa oznakom 'bez GMO-a' provode se u skladu sa zahtjevima organske proizvodnje. Analize provode laboratoriji koji su akreditirani u skladu sa standardom ISO 17025", kazali su nam iz Agencije.

Spisak laboratorija akreditiranih za analize proizvoda bez GMO u našoj zemlji javno je dostupan na stranici Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine.

"Da bi hrana nosila oznaku 'bez GMO-a' ili drugu oznaku koja to implicira, za ishranu, aditive ili pomoćna sredstva u preradi hrane ne mogu se koristiti genetski modificirani organizmi, ali ni proizvodi koji se sastoje, sadrže ili su proizvedeni od GMO-a", ističu iz Agencije.

Bimal je jedna od kompanija u BiH koja se opredijelila za proizvodnju ulja bez genetski modificiranih organizama. U skladu s tim, Bimal je certifikovao cjelokupnu fabriku po standardima takozvane "bez GMO" proizvodnje. To znači da je proizvodnja u Bimalu od ulaska svih sirovina do finalnog proizvoda bez GMO.

"Uslov za certificiranje i jeste potpuni i zaokružen proces kontrole, od najave do trpeze, pri čemu su naše sirovine najvažnije. Njihov prijem u fabriku Bimal nije ni moguće napraviti ukoliko nisu zadovoljeni uslovi da je ta sirovina uzgajana bez GMO. Iako pri kupovini sjemena imamo dokaz da je naša sirovina bez GMO, mi kontinuirano radimo dodatna uzorkovanja i slanje tih uzoraka na analizu u eksterne laboratorije, PCR testove kao i interne analize putem brzih testova za detekciju prisustva GMO-a", pojašnjavaju nam iz Bimala.

Bijeljinska fabrika za proizvodnju jestivog ulja ističe kako je garant njihove proizvodnje bez GMO saradnja koju su uspostavili sa vrhunskim i pouzdanim laboratorijama u regionu i Europi.

"Oznaka kvaliteta 'BEZ GMO Proizvedeno' garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po 'BEZ GMO Standardu' i to je jasno precizirano za sve proizvode koji su na taj način certifikovani", dodaju iz Bimala.

Farma koka nosilica kompanije Bingo također je dobila certifikat za oznaku "BEZ GMO proizvedeno" što znači da u procesu proizvodnje jaja nisu korišteni genetski modifikovani sastojci niti u jednom procesu, niti u hrani za koke.

"Naš dobavljač hrane za koke je certificirao hranu po 'bez GMO' standardu te prilikom svake isporuke dostavlja i otpremnice na kojima mora biti naznačeno da je hrana bez GMO sirovina. Osim toga, postoji kontrola vozila za prijevoz hrane te kontrola same hrane kroz slanje uzoraka u toku godine u ovlaštene laboratorije kako bi se utvrdio sastav hrane, to jest da li sadrži GMO sirovine. Dakle, na analizu se šalje uzorak hrane koje koke konzumiraju", govore nam iz Binga.

BiH je prva zemlja u regiji čiji proizvođači su dobili dozvolu da koriste oznaku "proizvedeno bez GMO". Početak ovog značajnog projekta ministar vanjskih poslova i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ozvaničio je još prije četiri godine, a zahvaljujući podršci svih nadležnih institucija u RS-u, FBiH i Distriktu Brčko, projekat je uspješno realiziran. Sada je cilj ohrabriti i druge proizvođače da krenu u ovaj proces.

Uz prve proizvode bez GMO, građani BiH imaju mogućnost izbora kvalitetnih domaćih proizvoda koji nisu genetičko modificirani i koji su proizvedeni po svim standardima.

Biznis.ba / Klix.ba