BiH

Kamate na obveznice u RS tri puta veće od kamata Federacije BiH!

Autor: Biznis.ba
Kamate na obveznice u RS tri puta veće od kamata Federacije BiH!
Ministar finansija RS, Zoran Tegeltija, pohvalio se prije desetak dana uvjetima pod kojim se RS zadužila na međunarodnom tržištu kapitala. No, uporedni podaci Ministarstva finansija i trezora RS, govore drukčije: Vlada RS plaća tri puta veće kamate na obveznice od Vlade Federacije BiH!

Prema službenim podacima za proteklu godinu, Vlada Federacije BH se putem obveznica zadužila za svega 30 miliona KM, a Republika Srpska za 220 miliona KM, pri čemu su uvjeti pod kojim se zadužila RS višestruko nepovoljniji od uvjeta pod kojim se zadužila Federacija BiH.

Vlada FBiH je tokom 2017. godine donijela samo jednu odluku o zaduženju FBiH putem emisije obveznica. Riječ je o iznosu od 30 miliona KM s rokom dospijeća pet godina i kamatnom stopom od 1,20 posto.

Ukupni dug Federacije BiH po ovom osnovu iznosi 530 milion KM.

Vlada RS-a je u toku 2017. godine emitirala osam emisija dugoročnih obveznica u iznosu od 220 miliona KM s rokom dospijeća od tri do 10 godina i kamatnom stopom od 2,76 do 4,50 posto.

Ukupni dug po ovom osnovu Republike Srpske zaključno s decembrom 2017. godine iznosio je 852 miliona KM, a kada se ovom dugu pridoda novo zaduženje nastalo prije desetak dana prodajom obveznica na Bečkoj berzi u iznosu od 336 miliona KM, ukupni dug RS po ovom osnovu penje se na jednu milijardu i 188 milliona KM. Inače, posljednja emisija obveznica ujedno je i najnepovoljnija: kamata koju će platiti RS iznosi 4,75 posto!

Nezavisni ekonomisti upozoravaju da je trend zaduživanja RS pod tako nepovoljnim uvjetima krajnje opasan i da na dulje staze izravno vodi u spiralu duga iz koje je praktično nemoguće izaći jer je emitent prisiljen stalno uzimati nove kredite kako bi servisirao prethodne.

A upravo se to počinje dešavati u manjem bh. entitetu.

Biznis.ba / SB