BiH

Kanton Sarajevo preuzima organizaciju nastupa BiH na EXPO-u u Dubaiju

Autor: Biznis.ba
Kanton Sarajevo preuzima organizaciju nastupa BiH na EXPO-u u Dubaiju

Kanton Sarajevo (KS), odnosno Vlada ovog kantona preuzet će obavezu organizacije nastupa privrednika iz Bosne i Hercegovine na sajmu 'EXPO' - najprestižnijoj svjetskoj smotri privrede u Dubaiju.

Najavio je to premijer KS Edin Forto danas na pres-konferenciji u Sarajevu, potcrtavajući kako se radi o velikom događaju, koji predstavlja 'privrednu mapu svijeta“, te da BiH ne smije propustiti takvu priliku, a više detalja u vezi s tim saopćili su resorni kantonalni ministri.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je kako je Vlada KS, nakon odustajanja državnih vlasti od nastupa na EXPO-u, preuzela inicijativu te kontaktirala vlasti u Dubaiju i ishodila pisanu suglasnost da KS, odnosno bh. privrednici mogu nastupiti na spomenutom sajmu.

- Imamo odgovarajuću agendu koja je izuzetno skupa i nadam se da ćemo u narednim danima uspjeti zaokružiti finansijsku konstrukciju u našem budžetu - istaknuo je Delić, uz očekivanje da će benefiti za KS i cijelu BiH biti mnogostruko veći.

Dodao je kako će pojedinačnu i zajedničku mogućnost predstavljanja na EXPO-u imati sve grane privrede iz BiH, te da će KS pozvati sve političke subjekte da se pridruže ovoj inicijativi i sudjeluju u njenoj realizaciji, uključujući i sve nivoe vlasti u BiH.

U osvrtu istim povodom, ministar finansija KS Davor Čičić poručio je kako je već postignuta deklarativna suglasnost da se putem rebalansa Budžeta KS iznađu odgovarajuća sredstva kako bi svim zainteresiranim privrednicima bilo omogućen odlazak na EXPO, te data prilika da na najbolji način prezentiraju potencijale KS i države BiH.

Stava je kako organiziranje i finansiranje nastupa na tom sajmu predstavlja značajnu investiciju i izuzetnu priliku za bh. privredu, odnosno domaće kompanije.

Na EXPO-u će, kako je rečeno, nastupiti 192 zemlje, a pretpostavka je da će kroz taj sajam 'proći' više od 25 miliona ljudi za šest mjeseci.

Najveći svjetski sajam i prezentacija poduzetništva 'EXPO Dubai 2020' u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – UAE bit će održan od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine i jedinstvena je prilika za zemlje svijeta da prezentiraju vlastite resurse, postignuća i privredne potencijale.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vUTSE500xns[/embed]

Biznis.ba / FENA