BiH

KIF ZB - Budućnost regije je u ekonomskom razvoju

Autor: Biznis.ba
KIF ZB - Budućnost regije je u ekonomskom razvoju

Predsjednici privrednih komora, članica Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana (KIF ZB), Republike Sjeverne Makedonija, Crne Gore, Kosova - Branko Azeski, Vlastimir Golubović, Safet Grxhaliu i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić, danas su u Sarajevu razgovarali o formiranju zajedničkog ekonomskog prostora.

Zajednički cilj je približavanje Evropskoj uniji, a kako je Azeski kazao, u tom smislu rade na harmonizaciji zakonodavstva, poboljšanju prohodnosti roba i usluga, te formiranju zajedničkih institucija.

- Imamo institucionalnog kapaciteta, ali je prioritet povezivanje svih kompanija i biznis asocijacija država zapadnog Blkana kako bi postali operativni i zajedno nastupali na trećem tržištu, te samim tim bili konkurentniji i operativniji,  da imamo mogućnost bržeg ulaska u Evropsku uniju – naglasio je Azeski.

Kako bi što prije realizirali neophodne aktivnost i projekte, podijelili su obaveze, u okviru kojih je VTKBiH preuzela koordinaciju digitalizacije procesa, koji je vrlo značajan, makedonska Privredna komora je preuzela uvođenje sistema dualnog obrazovanja, Komora Srbije preuzela je zajednički nastup na trećim tržištima i sajmovima.

- Cilj nam je jasan a to je da stvorimo zajednički ekonomski prostor, da ojačamo kapacitet svih šest država, da povežemo naša preduzeća koja zastupamo, a njih je 350.000 – zaključio je Azeski i naglasio da za taj proces imaju podršku Evropske unije, uspostavili su institucionalnu veze sa Evropskom unijom i državama koje podržavaju taj proces.

Poslovnoj zajednici na zZapadnom Balkanu, kako je kazao Safet Grxhaliu, koji je ujedno i generalni sekretar KIF-a ZB, potrebno je da napravi 100 koraka ispred politike.

-  Budućnost regije je u ekonomskom razvoju, stoga regija mora biti okrenuta više ekonomskoj saradnji, da bude slobodan protok ljudi i roba i moraju svi biti ozbiljniji prema Evropi – kazao je on.

Smatra da je vrijeme da se CEFTA preispita, jer nikom ne treba sporazum koji kreira barijere zbog nedostatka odgovornosti, već da ih eliminira.

Također i Egrlić smatra da CEFTA sporazum  nije opravdao svoje postojanje, „a uvođenje taksi na robu koju je Kosovo uvelo Srbiji i BiH je dokaz tome i nema nikakvih kaznenih odredbi u sporazumu CEFTA.

- Treba nam nova CEFTA, neki novi sporazum. Ne možemo graditi jedinstven trgovinski prostor bez neke nove CEFTA-e.To je jedan od naših prijedloga i na tome trebamo raditi u perspektivi – kazao je on .

Predsjednik Komore Crne Gore Vlastimir Golubović je izrazio zadovoljstvo što je prije mjesec dana u Podgorici otvorena Kancelarija KIF-a ZB, a Generalni sekretarijat je u Trstu.

Iz Podgorice će koordinirati projekt koje je opredijelila Njemačka razvojna banka za dualno obrazovanje, a vrijednost projekta, kojeg je podržala EU,  je 50 miliona eura. U svim komorama država regije bit će projekt menadžeri koji će za svoje države koordinirati taj projekt.

- Projekt je namijenjen za dualno obrazovanje. Bit će upriličene radionice za srednje stručne škole, a također je podrška data i privrednim subjektima kod kojih se realizira dualno obrazovanje – rekao je Golubović.

Zaključio je da se mora kod vlada država regiona povećati vidljivost i uticaj Komora, povećati unapređenje poslovnog  ambijenta unutar  država, donošenjem regulatornog okvira, a to su zakoni o privrednim društvima, zakoni o radu, javnim nabavkama i drugi zakoni iz oblasti poreske i fiskalne politike.

Današnji sastanak čelnika privrednih komora, članica KIF ZB, održan je na marginama konferencije o digitalizaciji bh. društva, koja se održava u Sarajevu.

(FENA)