BiH

Ko je australski biznismen Chris Gabriel, direktor bh. kompanije FlyBosnia

Autor: Biznis.ba
Ko je australski biznismen Chris Gabriel, direktor bh. kompanije FlyBosnia
"FlyBosnia razrađuje platformu zahvaljući kojoj će bh. dijaspora lakše moći doći kući. U narednih 12 do 18 mjeseci želimo da se broj letova u Sarajevo i izvan Sarajeva više nego udvostruči", rekao je na današnjoj svečanosti Chris Gabriel.

Gabriel je već godinama u braku sa Đemilom Talić-Gabriel, počasnom konzulicom naše zemlje u Australiji, koja je i uspješna poslovna žena, porijeklom iz Bosanske Dubice.

Chris Gabriel, koji važi za jednog od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu u svijetu telekomunikacija, zahvaljujući braku sa Đemilom počeo se interesirati za investiranje u BiH. Zbog njegovog iskustva i poslovnih veza osnivač i investitor FlyBosnije Al Shiddi grupacija za direktora je imenovala upravo Gabriela.

Još prije nekoliko godina Gabriel se raspitivao za mogućnost investiranja u BiH, a prije svega u sektor telekomunikacija i tehnologije, na čemu je i zaradio svoje bogatstvo.

Gabriel je ranije bio predsjednik australske grupacije za mobilnu telefoniju "Alive", zatim savjetnik kompanije "Macquarie Group", "JCurve Solutions" te savjetnik u kompaniji "Clean Power Systems".

Pored toga bio je i menadžer u telekomunikacijskoj kompaniji "Zain Africa".

Trenutno vodi kompaniju "Gabriel Holdings, direktor je u kompaniji Syntonic, savjetniku firmi "Providence Equility Partners", direktor u kompaniji "Talent International", "Talent Rise" i mnoge druge.

Ovaj bračni par ima i fondaciju koja pomaže žene i djecu bez roditelja. Pored toga imaju kuću u Neumu gdje često odmaraju.

Zanimljivo je da je Đemila bila i kandidatkinja na ovogodišnjim Općim izborima (SDA) za Parlament FBiH.

Biznis.ba / Klix