BiH

Koletić: Oko 180 stručnjaka na ovogodišnjoj PRO PR međunarodnoj konferenciji

Autor: Biznis.ba
Koletić: Oko 180 stručnjaka na ovogodišnjoj PRO PR međunarodnoj konferenciji

Komunikacijski stručnjaci iz cijele regije, njih više od 180, okupit će se od 10. do 13. aprila u hrvatskom gradu Selce, gdje će svoja iskustva podijeliti u okviru ovogodišnjeg, 17. izdanja PRO PR konferencije, međunarodne konferencije za odnose s javnošću.

Organizatori ove godine očekuju da će učesnici tokom tri dana predavanja uspjeti proširiti i nadograditi svoja znanja jer je, ocjenjuju, bez obzira na godine radnog staža, važno neprestano ulagati u znanje.

Neki od predavača skupa su predsjednica svjetskog udruženja za odnose s javnošću (IPRA) Svetlana Stavreva, predsjednica svjetske agencije FIBEP Maria Laura Garcia, direktor komunikacija u Evropskom udruženju banaka Raymond Frenken, PR i marketing menadžerica u Viberu Zarena Kancheva te bivši glavni tajnik Odjela za medije princa od Walesa Patrick Harrison.

Predsjednik Organizacijskog odbora PRO PR konferencije Danijel Koletić u intervjuu za Fenu kazao je da ga ponosnim posebno čini činjenica što je ovo jedina konferencija u jugoistočnoj Evropi kojoj je IPRA (The International Public Relations Association) dala podršku.

Ovogodišnja konferencija održava se u povijesnoj jezgri zdravstvenog turizma Hrvatske te će učesnici osim predavanja, zahvaljujući pokroviteljstvu grada Crikvenice i Turističke zajednice grada Crikvenice, imati priliku pobliže upoznati ovu destinaciju, a kroz upoznavanje destinacije stvaraju se nove vrijednosti povezivanja na čemu se temelje taktike odnosa s javnošću.

Govoreći o rezultatima rada u ovih 17 godina, Koletić je kazao da je najviše ponosan na svoj tim Apriori Worlda, zbog broja ljudi koji organiziraju ovu konferenciju, budući da iza svega stoje samo četiri osobe uključujući njega.

- Svaku konferenciju je na neki način teško organizirati. Različiti predavači i učesnici, različite navike, procjene i ocjene postavljaju uvijek nova pitanja i želju da svake godine budemo bolji - dodao je.

Kao vrijednost konferencije izdvojio je PRO PR Globe Awards, jedinstvenu nagradu u svijetu fokusiranu na ljude koji stoje iza projekata.

Među 24 dobitnika ovogodišnji laureati iz BiH su voditeljica radne grupe za zapadni Balkan u odjelu strateških komunikacija u EEAS-u Jasna Jelisić, voditeljica korporativnih komunikacija u ASA Prevent Group Aida Salkić, direktorica korporativnih komunikacija STUDEN holdinga Nataša Pucar te saradnik za komunikaciju, političke i kulturne odnose u Ambasadi Nizozemske u BiH Mak Kapetanović.

Koletić je ocijenio da uspjeh uvijek ovisi o povezivanju, razmjeni znanja i iskustva, a putujući 17 godina kroz različite destinacije, PRO PR se fokusira na teme odnosa s javnošću i one teme koje mogu ovoj struci otvoriti nove poglede na sinergijska područja djelovanja u odnosima s javnošću.

- Najveća novina ovogodišnjeg skupa je prisustvo tri predsjednika utjecajnih udruženja koji su prihvatili poziv doći u Crikvenicu i podijeliti svoje znanje i iskustvo - ističe Koletić.

Kada je riječ o stanju PR struke u regiji, a posebno u Bosni i Hercegovini, Koletić je napomenuo da bh. stručnjaci još uvijek nemaju status koji zaslužuju od onih koji odlučuju, ali mišljenja je da krivce treba tražiti na obje strane.

Istaknuo je da se stručnjaci nisu dovoljno povezali, ne ističu svoje vrijednosti niti ulogu i značaj onoga čime se bave te smatra da su odnosi s javnošću u regiji u krizi koja može promijeniti njihov status.

- Oni koji odlučuju su krhka znanja, sve se više oslanjaju na digitalne komunikacije, koje ne smijemo zanemariti, ali se niko ne pita ko stoji iza strategija sinergije komunikacijskih poruka, upravljanja ugledom i usklađivanja s marketinškim kampanjama. To sve rade stručnjaci za odnose s javnošću - dodao je.

Stoga smatra da ukoliko se ne bude radilo na jačem sinergijskom povezivanju i fokusiranju na teme iz struke odnosi s javnošću kao struka mogli bi završiti u nekom odjelu digitalnih komunikacija za nekoliko godina.

Kako je podvukao odnosi s javnošću su strateška funkcija, ali su pred velikim izazovom, neprestano se transformiraju i prilagođavaju iako je njihova funkcija odnosa s medijima neupitna.

Sredinom '90-ih godina PR je postao inovacija i potreba menadžmenta. Neprestano se je razvijao te postoje brojni stručnjaci u ovoj oblasti, ali u BiH, ističe Koletić, ne postoji sistemsko upravljanje odnosima s javnošću na svim nivoima javne uprave i javnih institucija.

- Svi političari govore o transparentnosti, ali ako napravite analizu koliko imate odjela za odnose s javnošću u sistemu sudstva, koje bi trebalo prvo biti neovisno i dostupno za svaku informaciju, vidjet ćete gdje se odnosi s javnošću nalaze - naglasio je.

Bez obzira na interni sistem edukacije, Koletić napominje da nedostaju financijska sredstva za njegovu nadogradnju i kaže da digitalna pismenost političara i zaposlenih u javnoj upravi nije niti standardizirana niti se ozbiljno razumiju potrebe građana.

Zbog toga je na kraju intervjua za Fenu predsjednik Organizacijskog odbora PRO PR konferencije Danijel Koletić izrazio uvjerenje da će stručnjaci za odnose s javnošću više značaja posvetiti struci u smislu stvaranja kvalitetnog publiciteta i percepcije o ulozi, važnosti i vrijednostima koje ima.

Biznis.ba / FENA