BiH

Kompanije iz BiH pružaju podršku biznisima u Evropi

Autor: Biznis.ba
Kompanije iz BiH pružaju podršku biznisima u Evropi
Kompanija "Storsen", koju su pokrenuli Tarik Altumbabić i Benjamin Kadić sa idejom da promoviraju i pozicioniraju Bosnu i Hercegovinu kao prepoznatljivu lokaciju za ustupanje BPO (business process outsourcing) servisa, otvorila je poziv za 10 novih radnih mjesta.

Riječ je o investiciji iz bh. dijaspore koja je ostvarila tehničku podršku USAID Projekta "Diaspora Invest" s ciljem promocije novih prilika za širenje biznisa i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Kadić je naveo da pojam "outsourcing" podrazumijeva izmještanje poslovnih funkcija, procesa ili samo dijela poslovnog procesa iz jedne kompanije u drugu nezavisnu servisnu kompaniju koja onda tu funkciju ustupa na bazi ugovora o servisima.

- Danas je putem outsourcing-a moguće dislocirati većinu poslovnih funkcija i procesa, poput podrške klijentima i korisnicima, tzv. "back-office" poslovi, kao što su računovodstveni servisi, fakturisanje i obrada poslovne dokumentacije, razne vrsta istraživanja, analitički poslovi, izvještavanje, IT procesi, komunikacija sa kupcima i korisnicima, naplata i potraživanje, tehnička podrška kupcima, dizajn, regrutacija i slično. Na taj način se omogućava kompanijama da se u potpunosti fokusiraju na svoje osnovne poslovne funkcije poput razvoja strategije, upravljanje procesima i resursima, marketing i prodaja - pojašnjava Kadić.

Dodao je da su otvorili nekoliko pozicija za specijaliste u administraciji, B2B prodaji i regrutaciji, a također traže i "IT desk service" i tehničke analitičare.

- Vrlo je važno naglasiti da poslovi koje privlačimo u BiH upravo odgovaraju najugroženijoj ciljanoj skupini koja napušta zemlju, a to su mladi sa znanjem stranog jezika, kako bi radili poslove u inostranstvu koje je također moguće dovesti u Bosnu i Hercegovinu - rekao je Kadić.

Iako  je azijsko tržište najpoznatija destinacija outsourcing industrije, u posljednjih nekoliko godina broj ovih kompanija značajno raste i u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Slični centri već postoje u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

- Izuzetno nam je drago što su našu inicijativu i nastojanje da promoviramo BPO industriju u BiH prepoznali predstavnici USAID "Diaspora Invest" putem koje ostvarujemo tehničku podršku - zaključio je Kadić, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest".

Bizni.ba / FENA