BiH

Kompleks Muška voda mogao bi dobiti vlasnika u drugoj polovini septembra

Autor: Biznis.ba
Kompleks Muška voda mogao bi dobiti vlasnika u drugoj polovini septembra
Pet puta je prodaja nekada nadaleko poznatog kompleksa kod Kladnja dosad propala, a početna cijena koja je iznosila 3.432.000 konvertibilnih maraka sada je snižena na nešto više od dva miliona maraka.

Kompleks s velikim turističkim potencijalom pored hotela ima još i bungalove, lovačku kuću, ski-stazu, kao i igrališta za fudbal, košarku, odbojku i rukomet, a kako saznaje Klix.ba, sada postoji mogućnost da ga kupi Turistička zajednica Tuzlanskog kantona (TK).

"Plato Muške vode, odnosno turistički potencijal TK želimo staviti u funkciju. U trenutnom stanju ovaj kompleks ničemu ne služi, a zbog našeg cilja da ga ponovo učinimo funkcionalnim cijenu smo stavili na drugo mjesto", rekao je za Klix.ba kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

Kako bi se unaprijedila prodaja iz kantonalnog budžeta su osigurana sredstva u iznosu od 1.550.000 maraka za uređenje jednog dijela puta u mjestu Brateljevići, koji kompleks spaja s Kladnjem.

Ukoliko se kupac ne bi pojavio na idućoj prodaji koja će, kako saznajemo, biti objavljena polovinom septembra ove godine, postoji novo rješenje koje će omogućiti revitalizaciju Muške vode.

"S obzirom na to da Zakon o turističkim zajednicama TK to omogućava, postoji mogućnost da se na prodaju javi Turistička zajednica TK kao kupac. To bi se radilo prema posebnim pravilnicima, uz potpisivanje određenih ugovora", rekao je Gluhić za Klix.ba.

Kao jedan od uvjeta prilikom kupovine Muške vode, kako saznajemo, Turističkoj zajednici TK bit će nametnuto godišnje ulaganje u kompleks koje će iznositi od 300 do 500 hiljada KM.

Muška voda posjeduje i potencijal zračne banje, a prepoznata je i po kvalitetnoj vodi.

Inače, u šestoj prodaji nalaze se nekretnine i oprema kompleksa Muška voda, a to uključuje hotel, bungalove, pomoćne objekte, kantinu i lovačku kuću, rezervoar za vodu, građevinsko i poljoprivedno zemljište, trafo-stanicu, sportska igrališta i ski-stazu.

Kompleks se prostire na površini od 76.768 metara kvadratnih, a udaljen je skoro 10 kilometara od Kladnja.

Nalazi se na području zaštićenog pejzaža Konjuh, na kojem su evidentirani spomenici iz raznih perioda, što predstavlja svjedočanstvo kontinuiteta naseljenosti ovih prostora od prahistorije do danas.

Prostor zaštićenog pejzaža bogat je spomenicima kulture čiji datum nastanka seže do kasnog bronzanog doba, čemu svjedoče arheološki nalazi kao što su gravure u Pećini Brateljevići, odnosno Djevojačkoj pećini koja uz Ajvatovicu predstavlja najveće dovište u BiH.

Za Djevojačku pećinu je vezana legenda o djevojci čiji se mezar nalazi na uzvišenju na kraju pećine.

Upravo je na ovom mjestu mnoštvo vjernika prije učenja kišne dove klanjalo namaz i pomolilo se za dušu djevojke po kojoj je pećina dobila ime.

U narodu ovoga kraja važi uvjerenje da umivanje vodom koja curi niz zidove pećine donosi zdravlje.

Biznis.ba / Klix.ba