BiH

Konsultacije o smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila u BiH

Autor: Biznis.ba
Konsultacije o smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila u BiH

U srijedu, 13. februara 2019, u organizaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, biće održan konsultativni sastanak o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra 2019, pripremljenoj u cilju stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Ministar Mirko Šarović organizovao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja, kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje.

Stvaranje uslova za uvoz ovih automobila posebno je važno sa aspekta smanjenja zagađenja. Podsjećamo, Bosna i Hercegovima je na prvom mjestu u Evropi, po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem vazduha, a procjenjuje sa da 30% zagađenja dolazi iz izduvnih gasova automobila, saopćeno je.

Biznis.ba