BiH

Kopač: Investicije u energetskom sektoru u BiH neće doći bez pravne sigurnosti

Autor: Biznis.ba
Kopač: Investicije u energetskom sektoru u BiH neće doći bez pravne sigurnosti

Usvajanje Energetske strategije Bosne i Hercegovine je dobar korak, ali to samo po sebi ne donosi nove investicije u energetskom sektoru, izjavio je generalni direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

To je kazao u razgovoru sa predsjednikom Zelenog kluba, neformalnom grupom koja okuplja zastupnice i zastupnike sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Sašom Magazinovićem i članom kluba Jasminom Emrićem tokom njihovog susreta u Beču, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije BiH.

- Investicije neće doći bez pravne sigurnosti, a za pravnu sigurnost su potrebni zakoni koji regulišu prijenos i tržište električne energije kao i prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini -  naglasio je Kopač.

U razgovoru je posebno istaknut sadržaj Okvirnog akcionog plana Zelenog kluba koji, pored ostalog, u fokus stavlja podršku izradi i implementaciji politika energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te angažman u razvoju legislative.

Jačanje javnog dijaloga u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine su neki od prioriteta u radu Zelenog kluba koji će biti stavljeni u fokus i bosanskohercegovačke javnosti.

Kopač je zahvalio na informiranju o dosadašnjem radu i aktivnostima Zelenog kluba te izrazio spremnost za buduću neposrednu suranju.

Sagovornici su mišljenja da je potrebno u što kraćem vremenskom periodu konstituirati vlast na svim nivoima kako bi Bosna i Hercegovina pravovremeno izvršavala preuzete obaveze prema Energetskoj zajednici.

Biznis.ba / FENA