BiH

Košarac i Džindić o modelima saradnje i konkretnim potezima

Autor: Biznis.ba
Košarac i Džindić o modelima saradnje i konkretnim potezima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića sa kojim je razgovarao o modelu buduće saradnje i mnogim aktuelnim pitanjima.

Ministar Košarac upoznao je ministra Džindića da u potpunosti želi afirmisati saradnju nadležnih entitetskih ministarstava i institucija Distrikta Brčko sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ministar Džindić podržao je ovu inicijativu u cilju bolje i efikasnije prohodnosti odluka. Sagovornici su se usaglasili da postoji potreba za održavanjem periodičnih sastanaka na ministarkom nivou, te najavili da će to biti praksa u njihovoj saradnji.

Ministar Košarac informisao je ministra Džindića o nedavnom sastanku koji je u Briselu imao sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom, te najavljenoj reviziji zaštitnih mjera koje je EU uvela na uvoz proizvoda od čelika. U tom kontekstu, ministri Košarac i Džindić ukazali su na potrebu da u zadatom roku usaglašeno pripreme kvalitetne argumente koji će biti predstavljeni Evropskoj komisiji u cilju izuzimanja BiH od zaštitnih mjera EU.

Na sastanku je bilo riječi i projektima gasifikacije u BiH, te su sagovornici konstatovali da je potrebno obezbijediti nove pravce snabdijevanja, kao i diverzifikaciju izvora.

Ministri Košarac i Džindić usaglasili su i da je potrebno inovirati postojeće radne grupe koje rade na određenim normativnim aktima. Sagovornici su takođe dogovorili da će u narenom periodu zajedno posjetiti određene kompanije namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH.

Tokom današnjeg susreta, usaglašeno je da će u narednom periodu biti iniciran sastanak ministra Košarca i nadležnih entitetskih ministara sa predstavnicima Energetske zajednice, na kojem će biti razmotreni uslovi iz Trećeg energetskog paketa.

Biznis.ba