BiH

Kreditnom linijom za likvidnost privrednicima i obrtnicima omogućena stabilizacija firmi u FBiH

Autor: Biznis.ba

Uprava Razvojne banke Federacije BiH, na čelu sa v.d. predsjednikom Uprave Semirom Fejzićem, bila je u posjeti firmi Kop i Ko koja već 13 godina egzistira na području Živinica, a bavi se proizvodnjom peleta te posjeduju i jednu pilanu. Svoje gotove proizvode plasiraju na domaćem tržištu.

- Imali smo i nešto plasmana za Italiju, međutim, pojavom koronavirusa to je malo zastalo. Sada malo imamo problema sa plasmanom domaćeg proizvoda - istakao je Nedžad Nurkić, vlasnik firme Kop i Ko Živinice.

Od 2017. godine firma Kop i Ko klijent je Razvojne banke Federacije BiH. Kako kaže Nurkić, da nije bilo kredita Razvojne banke ova firma danas ne bi ni postojala.

- Ušli smo u kupovinu te firme i zafalilo nam je sredstava. Onda smo bili odlučili da je prodamo. Bog nam je poslao Razvojnu banku, uzeli smo kredit, ušli u proizvodnju. Zadovoljni smo sa Bankom i nadam se da je Banka zadovoljna s nama - kazao je Nurkić.

A da je i Banka zadovoljna korisnicima dokaz je odobravanje nove kreditne linije Razvojne banke. Riječ je o Kreditnoj liniji za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih posljednica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja “COVID-19”.

- Klijenti redovno izmiruju svoje postojeće obaveze. Mi smo im u doba pandemije koronavirusa omogućili jednu vrstu olakšice, moratorij u smislu odgode plaćanja glavnice. To je klijentima mnogo značilo i oni su zadovoljni - istakla je Nina Ćatić, kreditni analitičar Razvojne banke - Poslovnica Tuzla.

Kako kaže Nurkić, nova kreditna linija mnogo im je pomogla. Svi uposleni zadržali su svoje radno mjesto, a i proizvodnja je ponovo krenula.

- Bilo je dovedeno u pitanje samo poslovanje firme, samih plata našim radnicima. Odgodili smo plaćanje kredita na šest mjeseci. Vratili smo se u pozitivan poslovni posao - dodao je Nedžad Nurkić, vlasnik firme Kop i Ko Živinice.

Razvojna banka Federacije BiH, u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19”, postojećim i potencijalnim klijentima, privrednicima i obrtnicima, omogućava da u narednom periodu stabiliziraju poslovanje novom kreditnom linijom.

https://www.youtube.com/watch?v=o0OcUXyMTkA&feature=youtu.be

Biznis.ba