BiH

Ličnost godine portala Biznis.ba: Nermin Džindić

Autor: Biznis.ba

Ličnost godine portala Biznis.ba je Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Odavno Federacija BiH nije imala angažiranijeg ministra, sposobnog riješiti i najsloženije problem u kriznim situacijama, a istovremeno napraviti zavidne rezultate.

Kompanije u namjenskoj industriji ne tako davno su bile na izdisaju, višemilionski gubici, štrajkovi, radnici bez plaća... Pod Džindićevin ministrovanjem namjenska indrustrija Federacije BiH doživjela je punu ekspanziju. U prošloj godini ostvarila historijske rezultate. Prebačen je plan od preko 300 miliona KM, a već su potpisani ugovori za narednu godinu i godinu poslije.

Pokrenut je historijski važan proces prestruktuiranja elektroenergetskog sektor. Džindić je hrabrim odlukama zaustavio višegodišnje neracionalno zapošljavanje i gomilanje administracije u rudnicima. Takvi potezi, iako nepopularni, bolni i neugodni, u javnosti su prihvaćeni jer je Džindić znao pojasniti široj javnosti kakve će efekte i korist na koncu imati cijela Federacija BiH. Za svako novo zapošljavanje u rudnicima koncerna danas je potrebno dostaviti i plan reorganizacije svakog rudnika u kome će se jasno vidjeti koja radna mjesta u rudnicima prepozaje Zakon o rudarstvu.

U prethodnoj godini pokrenute su i sve aktivnosti vezano za nadmetanje, istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH.

Džindić je posebne sposobnosti iskazao u kriznim situacijama. A takve su bile one sa gašanjem mostarskog giganta Aluminija, gdje je stranačke, koalicione i ine druge interese stavio u drugi, a interese Federacije i svih njenih građana u prvi plan. Takva je uostalom bila i dramatična situacija početkom oktobra kada je pred sami početak grijne sezone Federaciji BiH mogla ostati bez plina. Višesatni sastanak rezultirao je dogovorom. Ministar Džindić jednakom se energijom suprotstavio i malverzacijama u RMU Banovići, te nije podlegao snažnom pritisku insistirajući, kao i u slučaju Aluminija, na punoj transparentnosti, poštivanju zakona i odluka Vlade FBiH.

U Džindićevom je mandatu uvezan staž za preko 4.000 ljudi koji su imali uvjete za odlazak u penziju, ali ne i uvezan određen period staža. To je razlog što na ulicama više nema radnika Hidrogradnje, KTK Visoko, Konjuha iz Živinice, Željezare Zenica itd.

Kada smo u august prošle godine u intervjuu sa ministrom Džindićem postavili pitanje: Šta biste preporučili ministru koji dođe poslije Vas?, ministar Džindić odredio je pet ključnih tačaka. Zahvaljujući rezultatima koje je do sada postigao, sve su prilike da će i ovih pet imati prilike uraditi upravo on.

Biznis.ba