BiH

LiNK predstavio Dunavski model upravljanja tržištem rada

Autor: Biznis.ba
LiNK predstavio Dunavski model upravljanja tržištem rada

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara proteklih par mjeseci aktivno je radilo na predstavljanju novog Dunavskog modela upravljanja tržištem rada, u suradnji s visokim obrazovanjem, a model je relevantnim akterima iz BiH predstavljen kroz četiri događaja.

Naime, s ciljem pokretanja reformskog procesa izgradnje dualnog sistema obrazovanja u BiH, u periodu od maja do augusta ove godine održana su četiri kursa na kojima je predstavljen novi Dunavski model upravljanja.

Podsjećanja radi, model je kreiran kroz EDU LAB projekt kojeg implementiraju zemlje dunavskog područja s ciljem smanjenja odljeva mozgova iz te regije. Svjesni važnosti ovog problema, predstavnici obrazovnih, privatnih, javnih kao i nevladinih organizacija iz dunavskog područja su, nakon višemjesečnog rada, predstavili Model koji na jednom mjestu objedinjuje sliku stanja u dunavskom području, i to u pojedinim zemljama tog područja, s osvrtom na sve relevantne faktore (zakonsku regulativu, obrazovni sistem, mogućnosti na tržištu rada…) te primjere najbolje prakse kao i smjernice i preporuke za unapređenje, saopćili su iz LiNK-a.

Kako bi model bio što pregledniji te lakše dostupan širem auditoriju, kreirani su e-kursevi, kao kombinacija različitih vizualnih alata koji predstavljaju pojedine dijelove Modela, a oni su nakon registracije dostupni na linku: VIDEO

Udruženje LiNK je organiziralo seriju od četiri kursa na kojima su predstavnicima javnog, privatnog, obrazovnog i nevladinog sektor predstavljena saznanja i rezultati do kojih se došlo prilikom kreiranja Modela. Mada je fokus bio na stanju u BiH, akteri su se dotakli i pozitivnih primjera iz dunavske regije.

Predstavnici Udruženja LiNK tom su prilikom predstavili informacije o kreiranju Dunavske mape koja će predstavljati "policy" dokument kojeg će potpisati relevantni akteri regije na finalnoj konferenciji u Zagrebu.

Sufinancijer projekta je EU (ERDF I IPA), navode iz LiNK-a.

Biznis.ba / FENA