BiH

Ljubav prema biljkama i gljivama prenose s koljena na koljeno

Autor: Biznis.ba
Ljubav prema biljkama i gljivama prenose s koljena na koljeno

Visočanka Erna Okanović cijeli život je vezana uz ljekovito bilje i preparate od sastojaka iz prirode. Njen djed bio je vrhunski poznavalac ljekovitog bilja, znanje je prenio na njenog oca, a ona duže od deset godina istražuje i uči o svojstvima ljekobilja.

Već četiri godine, zajedno s majkom, ocem i bratom, ima i vlastiti obrt „Alt med“, gdje plasiraju svoje proizvode od ljekovitog bilja.

- U ponudi su preparati na bazi ljekovitog bilja i gljiva, sirupi, čajevi, melemi, ljekovita ulja, ali i ljekovite gljive, čaga, rejši, ćuranov rep, kombuha i tibetanska gljiva. Sve bilje i gljive pronalazimo u našoj zemlji, odnosno u našoj prirodi – priča Erna.

I ljudi su iz godine u godinu sve svjesniji prirodnog načina liječenja, pa je sve više njih zainteresirano za proizvode, ali i savjete vezane uz ljekovito bilje.

S obzirom na to da dolazi zima, a samim tim i sezona gripe i brojni virusi, mlada Visočanka poručuje da je najvažnije ojačati se koristeći razne antioksidanse, ali i biljke koje čiste organizam.

Podbjel i gljiva čaga

- Za plućna oboljenja najbolji su podbjel, plućnjak, muška i ženska bokvica, dok bih za imunitet svakako preporučila gljivu čaga, koja je imunomodulator i stimulator te stvara ćelije koje štite naše zdravlje – pojašnjava Erna Okanović.

Biznis.ba / Avaz