BiH

Manjak radnika i suša prepolovili izvoz kornišona iz BiH

Autor: Biznis.ba
Manjak radnika i suša prepolovili izvoz kornišona iz BiH

Izvoz svježih kornišona, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, je u padu u odnosu na isti period prošle godine, a kako kažu proizvođači glavni razlog je smanjena proizvodnja zbog nedostatka radne snage.

"Za devet mjeseci tekuće godine iz BiH je izvezeno 2.835.004 kilograma u vrijednosti od 5.350.414 KM, dok je u istom periodu prošle godine izvezeno 5.364.930 kilograma u iznosu od 9.322.857 KM", navode iz UIO za "Nezavisne novine".

Kako ističu, da je izvoz ove godine znatno smanjen pokazuje i to da se prošle godine iz BiH izvozilo u osam zemalja, a ove u samo tri.

"Kornišoni iz BiH ove godine izvozili su se u Njemačku, Hrvatsku i Sloveniju", navode iz UIO.

S druge strane, kada je riječ o uvozu on je u porastu.

"Za devet mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 500.200 kilograma kornišona u vrijednosti od 891.664 KM, dok je u istom periodu prošle godine uvoz iznosio 288.692 kilograma u iznosu od 451.288 KM", navode iz UIO.

Kako ističu, uvoz je dominantan iz Srbije, Turske i Sjeverne Makedonije.

"U toku ove godine iz Srbije je uvezeno 476.844 kilograma u vrijednosti od 854.042 KM, iz Turske je uvezeno znatno manje, odnosno 20.879 kilograma u vrijednosti od 35.794 KM, dok je uvoz iz Sjeverne Makedonije 2.477 kilograma u vrijednosti od 1.827 KM", navode iz UIO.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastalo, po izvozu se vidi koliko je proizvodnja kornišona ove godine smanjena. Glavni razlog, navodi, je manjak radne snage.

"Proizvodnja kornišona je veoma zahtjevna i to neće niko da radi, kako zbog nedostatka radnika, tako i zbog jeftine radne snage", rekao je Mastalo.

Prema njegovim riječima, na ovogodišnju proizvodnju je uticala i suša, koja je i diktirala cijenu kornišona.

"Smatram da bi cijene trebalo da budu više da bi se opravdao sav uloženi trud, međutim proizvođači u Srpskoj su jednim dijelom i zadovoljni jer obrađuju manje površine za koje ne trebaju ulagati dodatni novac za radnu snagu", rekao je Mastalo.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika FBiH Tuzlanski kanton, rekao je za "Nezavisne novine" da za smanjenu proizvodnju ima više razloga.

"Ove godine je suša veoma uticala na proizvodnju kornišona te je vrlo moguće da je proizvodnja smanjena zbog toga", rekao je Hasanović.

Kako je dodao, još jedan razlog je skup repromaterijal, kao i radna snaga koju je vrlo teško pronaći.

"Sve to utiče na ukupnu proizvodnju jer ljudi se odlučuju na proizvodnju od koje imaju koristi, a od ove je definitivno nemaju", rekao je Hasanović.

Biznis.ba / NN