BiH

Mašinski inženjer u Čelinac prenio iskustva iz Njemačke

Autor: Biznis.ba
Mašinski inženjer u Čelinac prenio iskustva iz Njemačke
Radojko Stanković, jedan od osnivača kompanije primjer je investitora iz dijaspore koji svoju radnu sedmicu provodi radeći u inostranstvu, uz istovremeno praćenje razvoja svog poslovnog koncepta u BiH.

"Živim u Njemačkoj, pa sam dobar dio mjeseca na putu. Koristim svaki slobodan trenutak da dođem ovdje i pratim rad naše kompanije, a svakodnevno sam u kontaktu s našim ljudima ovdje. Izazov je raditi na dvije strane, ali ne bih uložio da ne vjerujem da možemo napraviti posao. Prepreka je puno, treba nam kvalificirana radna snaga da bismo ostvarili profitabilnost, ne smiju nam se događati greške u proizvodnji, a i neadekvatna transportna povezanost nekad nas usporava", ističe Radojko Stanković.

On također ističe kako se njegova kompanija cijenom može nametnuti zapadnom tržištu, čime je moguće prevazići početne prepreke. Govori kako je prenošenjem iskustava iz inostranstva osigurao prepoznatljivost njegove male kompanije po kvaliteti realizacije narudžbe.

"Postigli smo povjerenje kupaca, te se želimo profilirati kao kompanija koja radi na maloserijskoj i pojedinačnoj proizvodnji. Imamo savremenu opremu visokog kvaliteta. Nedavno smo nabavili i nove mašine. Sarađujemo s USAID-ovim projektom 'Diaspora Invest', koji će nas podržati u sufinansiranju nabavke mašina, te u edukaciji radnika. Izuzetno je važno za kompaniju koja raste da se kadrovi usavršavaju i da izgradimo tu jezgru tima koja može da iznese i najkompleksnije zadatke", napominje Radojko.

Kako ističe ovaj poduzetnik, njegova firma proizvodi mašinske dijelove kroz preciznu mehaniku i CNC mašine.

"Izrada dijelova se vrši preko 3D modela i kreiranja programa, kroz Solid-Works i Solid-Cam softverskih rješenja. Želim da iskustvo koje sam stekao radeći u inostranstvu, te radnu etiku i disciplinu prenesem na nove generacije. Kroz razvoj jake i stabilne kompanije oni mogu računati na poslove ovdje, te razmišljati o svojoj budućnosti u Čelincu. Pružili smo priliku ljudima i da se prekvalifikuju i steknu nova znanja. Većina mladih ljudi zna prepoznati šansu koja im se pruža i zato imam povjerenje u svoj tim", zaključuje direktor kompanije "MRD Engineering".

Biznis.ba / Klix.ba