BiH

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) – otvara konferencijski program ENERGA 2019

Autor: Biznis.ba
Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) – otvara konferencijski program ENERGA 2019

Konferencija ENERGA 2019 će, kao i prethodnih godina okupiti najznačajnije predstavnike vladinog i nevladinog sektora, istraživačko-obrazovnih institucija i privrede. U fokusu tema konferencije ENERGA 2019 su:

– Analiza tržišta obnovljive energije
– Investicije i integracije obnovljivih izvora energije u BiH, sa fokusom na integraciju vjetroelektrana
– Blok 7
– Maloprodajno tržište električne energije u BiH
– Biogasne elektrane – Investiciona prilika za poljoprivrednike

Konferenciju ENERGA ove godine otvara Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) sa temom – “Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa”.

IRENA-in serijal Analiza Tržišta Obnovljive Energije obuhvata znanja i iskustva iz različitih regiona i identifikuje goruće trendove u javnoj politici i razvoju tržišta. Prva četiri izdanja su obuhvatila Golfski Zaljev (2015 i 2019), Latinsku Ameriku (2016) i Jugoistočnu Aziju (2018).

Tokom ENERGA konferencije, IRENA će predstaviti izvještaj: “Analiza Tržišta Obnovljive Energije: Jugoistočna Evropa”, koji ocrtava politike u oblasti obnovljivih izvora energije, troškove, mogućnosti i potencijale u regiji. Izveštaj se bavi nizom važnih pitanja, od ključnih tehnologija kao što je moderna bioenergija, do regionalnog investicionog okruženja. Izvještaj također daje pregled socijalno-ekonomskih koristi razvoja obnovljive energije u Jugoistočnoj Evropi, uključujući njen uticaj na stvaranje radnih mjesta, BDP i opšte blagostanje – navode iz IRENA-e.

ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna/gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine. Sponzori projekta su Ured specijalnog predstavnika u BiH, USAID EIA, UNDP i GIZ.

Prijavni obrazac za registraciju učesnika konferencije nalazi se ovdje, dok se putem ovog linka može pratiti program/agenda konferencije.

(Biznis.ba)