BiH

Metalci u FBiH najavili štrajk za septembar ako u julu ne bude potpisan granski ugovor

Autor: Biznis.ba
Metalci u FBiH najavili štrajk za septembar ako u julu ne bude potpisan granski ugovor
To je odlučeno danas na Kongresu Sindikata metalaca FBiH, prvom vanrednom od 1998. godine, koji je simbolično počeo u pet do 12 sati, a kao razlog su navedene teške ekonomsko-socijalne prilike većine članstva i tendencija daljnjeg pogoršavanja.

Delegati su zadužili Upravni odbor Sindikata da odluku o septembarskom štrajku donese najkasnije do 31. jula ukoliko Udruženje poslodavaca FBiH, odnosno Grupacija poslodavaca u metalskoj djelatnosti, ne potpiše sa Sindikatom granski kolektivni ugovor u skladu s potpisanim protokolom o vođenju pregovora. Granskim ugovorom treba regulisati povećanje najniže satnice metalcima i ostala prava iz radnog odnosa - dodatke na plaću, naknade plaća i onih naknada što nemaju taj karakter.

Osim Udruženju poslodavaca, Kongres je definirao zahtjeve metalaca Federalnoj vladi i Parlamentu.

Zahtijevaju hitno donošenje zakona o preuzimanju finansiranja neizmirenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u FBiH za period 1. april 1992. - 31. decembar 2017. (tzv. zakon o uvezivanju staža), koji će se odnositi na sve radnike Federacije pogođene problemom neuvezanog radnog staža neovisno od toga je li njihov poslodavac iz javnog ili privatnog sektora.

Metalci također traže zaključenje Općeg kolektivnog ugovora za Federaciju BiH i njegovo proširenje na sve poslodavce u FBiH, kao i da iz daljnje procedure bude povučena aktuelna forma prijedloga zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima sve dok ne bude zaključen Opći kolektivni ugovor.

Naredni zahtjev Sindikata metalaca, formulisan zaključcima Kongresa, jeste hitno donošenje zakonodavstva o zaštiti na radu te o štrajku u formi usaglašenoj među socijalnim partnerima. Metalci također zahtijevaju hitnu deblokadu rada Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Ako ovi njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, pozvat će ostale granske sindikate na sve dozvoljene vidove sindikalne borbe radi iskazivanja protesta Vladi FBiH, Federalnom parlamentu i Udruženju poslodavaca FBiH. Izostane li podrška drugih granskih sindikata, borit će se samostalno, zaključeno je na Kongresu.

Radi sprečavanja daljnjeg urušavanja kredibiliteta krovne sindikalne institucije - Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, koju su metalci osnovali i gradili više od stotinu godina, kako je rečeno, oni zahtijevaju sazivanje sjednice Glavnog odbora radi zakazivanja kongresa krovnog sindikata čiji delegati bi trebvalo da izaberu predsjednika poštujući Odluku o kriterijima za utvrđivanje kandidata.

Na kongresu krovne sindikalne organizacije također treba izabrati sindikalne organe i deblokirati njen rad, zaključili su metalci na njihovom vanrednom kongresu.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez otvorio je Kongres simbolično u pet do 12 sati u prisustvu svih 65 delegata.

U posljednje četiri godine, više od 15 firmi metalskog sektora sa 1.500 do 1.600 radnika je uništeno nelikvidnošću, lošim vođenjem stečajnog postupka ili onesposobljeno na drugi način, kazao je podnoseći delegatima izvještaj o ekonomsko-socijalnom stanju većine radnika ove branše. Uspješan primjer je namjenska industrija koja se stabilizira, dodao je, dok prosječna plaća u drugim firmama iznosi od 600 KM do 1.000 KM u situaciji kad je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu procijenjena na 1.800 KM.

Poseban problem metalaca je neuvezan radni staž, najviše uzrokovan, kako je rečeno, kriminalnom privatizacijom, naveo je također Melez uz zaključak da će protesta metalaca sigurno biti ako bude nastavljeno donošenje zakona i ostalih propisa nepovoljnih za radnike. Naveo je i da prema procjeni Sindikata na čijem je čelu, u Federaciji BiH ima oko 50.000 radnika pogođenih problemom neuvezanog staža.

Poslodavcima i vlastima je poručio da im metalci 'neće dati mira' dok se ne angažiraju za dobrobit radnika.

Melez i potpredsjednik Sindikata Kenan Mujkanović ustvrdili su u izjavama novinarima po završetku Kongresa da zbog blokade rada Ekonomsko-socijalnog vijeća u FBiH i neodržavanja kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH najviše trpe upravo radnici metalskog sektora.

Biznis.ba / FENA