BiH

Ministarstvo RS-a osporava zasluge Ministarstva BiH za izvoz mlijeka

Autor: Biznis.ba
Ministarstvo RS-a osporava zasluge Ministarstva BiH za izvoz mlijeka

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) tvrde da je od 2013.godine, kontinuiranim podsticanjem sektora mljekarstva, povećana prosječna mliječnost grla u tom bh. entitetu sa 2.700 na 4.000 litara, a da je samo u prošloj godini povećan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda za 34,67 posto.

Smatraju i da ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, kako navode, nekorektno i po ko zna koji put preuzima tuđe zasluge, a povodom posljednje odluke Evropske komisije kojom je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

- Dozvola za izvoz uslijedila je nakon niza godina upornog rada na kontroli kvaliteta mlijeka i ogromnim podsticanjem Vlade i resornog ministarstva RS-a, koji su u sektor mljekarstva od 2013. do2017. godine uložili oko 95 miliona KM ili 25,5 miliona KM godišnje. Vlada je prepoznala ovaj sektor kao okosnicu razvoja cijele poljoprivrede i uložila značajna sredstva, što je na kraju dovelo i do ogromnog napretka i ovakve odluke EU - ističu u ovom resoru.

Dozvola za izvoz je, tvrde, samo logičan slijed takvog odnosa prema mljekarskom sektoru, koji je sada ravan sa onima u EU, a ne rezultat, kako to ministar Šarović predstavlja, „predanog rada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH“.

Biznis.ba / FENA