BiH

Mirko Šarović: Doprinos Ministarstva RS nije grandiozan, strahuju od aktivnosti koje provodim

Autor: Biznis.ba
Mirko Šarović: Doprinos Ministarstva RS nije grandiozan, strahuju od aktivnosti koje provodim
Evropska komisija objavila je odluku kojom je BiH stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Sve institucije BiH, ne samo iz RS, nego i iz FBiH i Brčko Distrikta dale su svoj doprinos ovom procesu, na čemu im čestitam, poručio je u izjavi za Vijesti.ba ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ovo je ujedno i njegov odgovor na stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje je osporilo zasluge državnog ministarstva u dobijanju dozvole za izvoz mlijeka u EU.

"Dozvola za izvoz uslijedila je nakon niza godina upornog rada na kontroli kvaliteta mlijeka i ogromnim podsticanjem Vlade i resornog ministarstva RS-a, koji su u sektor mljekarstva od 2013. do2017. godine uložili oko 95 miliona KM ili 25,5 miliona KM godišnje. Vlada je prepoznala ovaj sektor kao okosnicu razvoja cijele poljoprivrede i uložila značajna sredstva, što je na kraju dovelo i do ogromnog napretka i ovakve odluke EU", navedeno je, između ostalog, u saopštenju resornog ministarstva RS.

Iz ovog resora smatraju da ministar Šarović "nekorektno i po ko zna koji put preuzima tuđe zasluge", te da je dozvola za izvoz samo logičan slijed odnosa Vlade RS i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prema mljekarskom sektoru, a ne rezultat rada Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Iz saopštenja Ministarstva RS proizlazi da mi, eto, nismo znali da su oni zaista bili toliko revnosni, te da javnost nije bila obaviještena o njihovim aktivnostima. Čudi me što ovo ministarstvo do sada nije isticalo kako je tako aktivno. Da li su zaboravili? Ja ne znam šta je", kaže u šaljivom tonu ministar Šarović.

U procesu dobijanja dozvole za izvoz mlijeka, ponovio je, učestvovale su različite institucije iz BiH, a ukoliko je neku potrebno posebno izdvojiti, to je, prema njegovom mišljenju, Kancelarija za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Da je doprinos Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS grandiozan, pa i nije. Morali smo im kliještima izvlačiti određene aktivnosti. No, za sve što su dobro učinili, upućujem im čestitke", ističe Šarović u razgovoru za naš portal.

Na pitanje da li u stavu resornog ministarstva iz RS postoje primjese predizborne kampanje, on je odgovorio da je, očito, suština u tome.

"Vjerovatno je to sindrom straha od bilo čega što ću ja uraditi korisno. Imam osjećaj da jednostavno ne mogu da izgovore i pohvale moje korisne aktivnosti. Na čelu Ministarstva sam četiri godine. Nije valjda da sam uradio sve loše stvari, valjda ima nešto korisno. No, ja nastupam drugačije i čestitam im na svemu dobrom što su uradili, jer želim da zajedno radimo i sarađujemo za opšte dobro", poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / Vijesti.ba