BiH

Mišić: Povećati plaću i potpisati Opći kolektivni ugovor u prvim danima 2019.

Autor: Biznis.ba
Mišić: Povećati plaću i potpisati Opći kolektivni ugovor u prvim danima 2019.
Savez sindikata Republike Srpske do 26. decembra očekuje stav Vlade i poslodavca o njihovom zahtjevu da se poveća najniža plaća u RS-u s 440 na 500 KM.

Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić kaže da će do tog datuma imati prijedlog iznosa najniže zarade.

Na današnjom sastanku s novoizabranim premijerom RS-a Radovanom Viškovićem uvjerili su se, kaže, da za to postoji njegovo razumijevanje, kao i o potrebi povećanja najniže zarade u realnom sektoru.

Istakla je da su poslodavci protiv povećanja, ali da radničke zarade moraju rasti, jer će samo tako oni ostati u RS.

Konačnu riječ o najnižoj plaći, ukoliko ne bude dogovora socijalnih partnera, dat će Vlada RS-a.

Mišić je naglasila da, u skladu s ranije potpisanim memorandumom, u prvom kvartalu trebaju biti usvojene izmjene Zakona o radu te Zakona o posredovanju pri zapošljavanju.

-Više nema igre u vezi s kolektivnim ugovorima i očekujemo da Opći kolektivni ugovor bude potpisan već u prvim danima naredne godine – rekla je Mišić novinarima.

Ukoliko se, upozorava, to ne dogodi, značit će da u RS nema socijalnog dijaloga, "isključivo zaslugom“ poslodavaca RS-a.

Optužila je poslodavce da su jučer pokazali da im je važno samo da bude resterećeno njihovo poslovanje i da ostvare što veću dobit, ali ne žele da oni učestvuju u povećanju plaća radnika.

Na sastanku delegacije Saveza sindikata u premijerom su razgovarali i o reformi zdravstvenog sektora, u kojem se mora riješiti problem dugovanja zaposlenim u tom sektoru.

Biznis.ba / FENA