BiH

Na području SBK-a i HNK-a inspektori otkrili 11 neprijavljenih radnika

Autor: Biznis.ba
Na području SBK-a i HNK-a inspektori otkrili 11 neprijavljenih radnika

Kantonalni porezni ured Novi Travnik i Kantonalni porezni ured Mostar dana 16. septembra 2021. godine izvršili su 52 djelomične inspekcijske kontrole (blic kontrole) na području Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području općina: Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Vitez, Travnik, Jablanica, Konjic, Mostar i Čitluk.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 11 neprijavljenih radnika, 17 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 5 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 2 porezna obveznika koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 12 objekata i izdato je 42 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 90.500 KM.

Biznis.ba