BiH

Najvažniji infrastrukturni projekt za BiH: Most Svilaj uskoro će spojiti obale Save

Autor: Biznis.ba
Najvažniji infrastrukturni projekt za BiH: Most Svilaj uskoro će spojiti obale Save

Gradnja prekograničnog mosta Svilaj na rijeci Savi kod Odžaka odvija se predviđenom dinamikom, a, kako stvari stoje, uskoro će konstrukcije budućeg mosta s obje strane biti spojene, potvrđeno nam je jučer iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Obišli gradilište

Radi se o projektu vrijednom 53,8 miliona KM. Dužina mosta je 660 metara, a širina 29. Dužina dionice koja će povezati BiH s Hrvatskom iznosi deset kilometara. Glavni izvođač radova je „Hering“, a radovi su počeli u septembru 2016. godine.

Igor Pejić

  • Igor Pejić

Ovo je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autoputu Koridora 5C, koji će povezati BiH s Hrvatskom i ostatkom Evropske unije (EU).

Prije nekoliko dana predstavnici Ministarstva prometa BiH su s izvođačem radova i čelnicima „Hrvatskih autocesta“ (HAC) posjetili ovo veliko gradilište kako bi se uvjerili u intenzitet radova.

Konstatirano je da sve strane u postupku ulažu posebne napore za dostizanje svih zastoja nastalih kao posljedica enormnog vodostaja od novembra 2017. do maja 2018. godine.

- Već je 55 posto radova završeno. Ostalo je nešto manje od 45 posto. Rok za završetak je 28. maj 2019. godine i u ovom trenutku nema naznaka da će doći do bilo kakve odgode - rekao nam je jučer Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa.

Vremenske prilike

Prema njegovim riječima, početak radova s aspekta vremenskih prilika bio je loš.

- Očekujemo spajanja mosta u sljedeća tri mjeseca, tačnije krajem oktobra - kazao je Pejić.

 Finansijska realizacije 12,2 miliona eura

Od 184 betonska pilota, odnosno šipa, sagrađen je 181, što je više od 99 posto, dok su od ukupno 5.300 tona čelika, radionički završene 3.723 tone, što je više od 71 posto. Utvrđeno je da je finansijski realizirano 12.258.870 eura, podaci su Ministarstva prometa BiH.

Biznis.ba / Avaz