BiH

Nakon sastanka u Vladi FBIH osigurane nove količine gasa

Autor: Biznis.ba
Nakon sastanka u Vladi FBIH osigurane nove količine gasa

Nakon sastanka u Vladi Federacije osigurane su nove količine gasa za BiH. Gasni sistem se puni - ventili u Zvorniku su otvoreni.

Zbog kvara na plinovodu u Bugarskoj danas su se u Vladi FBiH okupili lideri gasnog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine na hitnom sastanku organiziranom na poziv federalnog ministra Nermina Džindića.

U radu ovog sastanka aktivno su sudjelovali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktorica „Energoinvesta“ Bisera Hadžialjević, v.d. direktor „BH Gasa“ Mihajlo Krmpotić, direktor KJKP “Sarajevogas“ Edis Baković, te direktor KJKP „Toplane“ Sejfo Ušanović.

Nakon njegovog okončanja, istaknuto je kako je izuzetnim naporima i lobiranjem, te uspostavom direktne komunikacije sa stručnjacima iz regije dio gasa pušten i prema Bosni i Hercegovini.

Naglašeno je i kako je kompanija „Srbijagas“ danas osigurala interventne količine gasa iz Mađarske, nakon kvara na plinovodu u Bugarskoj, kao i da je u poslijepodnevnim satima nakon dugog procesa lobiranja okupljenih u zgradi Vlade Federacije BiH dio gasa pušten i prema našoj zemlji.

- U gasnom sistemu pritisak polako raste, već imamo informacije da na mjernim stanicama u Zvorniku stižu veće količine gasa. U kasnim večernjim satima i ranim jutarnjim satima očekujemo 300.000 kubika, dok u narednim danima možemo očekivati potpunu normalizaciju opskrbe gasa prema Bosni i Hercegovini - naglasio je direktor „Sarajevogasa“ Edis Baković.

Dodao je kako pozajmice gasa između država koje graniče nisu neuobičajena praksa među dobavljačima i primjenjuje se kada neka od komšijskih država ima višak ili manjak pomenutog energenta.

Kvar na plinovodu u mjestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se rano jutros u ranim jutarnjim satima. Plinovod prema Rumuniji je najvećim dijelom osposobljen, a na cijevi koja ide prema Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini radovi i dalje traju, te se u toku sutrašnjeg dana očekuje normalizacija isporuke gasa prema Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS

Biznis.ba