BiH

Naredne sedmice započinju radovi na izgradnji Prve transverzale

Autor: Biznis.ba
Naredne sedmice započinju radovi na izgradnji Prve transverzale
Danas je u prostorijama Općine Centar uručena građevinska dozvola za izgradnju prve dionice Prve transverzale od Bara do Kobilje glave. Dozvolu je premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju uručio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, čime su ispunjeni svi uslovi za početak izgradnje prve dionice Prve transverzale.

Sutra je planirano potpisivanje ugovora sa odabranim izvođačem radova koji će započeti realizaciju ove faze projekta početkom naredne sedmice, čija izgradnja će koštati 12,7 miliona KM. Sve dionice Prve transverzale koje budu izgrađene će odmah biti stavljene u funkciju saobraćaja.

-Ovo je jako veliki investicijski projekat kojeg čekamo dugi niz godina i sada konačno počinjemo sa njegovom realizacijom. Ja danas predstavljam jako sretne građane općine Centar jer je ovo početak rješavanja gužvi od Šipa do Vogošće. Također, ovo predstavlja dobre pretpostavke za izgradnju kružnog toka na Šipu i izmještanje Alipašine ulice koji će biti povezani na Prvu transverzalu. Obezbijedili smo sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM i projektnu dokumentaciju, ali nam problem predstavlja rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na 1.780 metara kvadratnih zemljišta vojne imovine. Stoga sam odlučio da prvo krenemo u izgradnju kružnog toka na Šipu, a u međuvremenu ćemo rješavati navedeni problem za izmještanje saobraćajnice, objasnio je načelnik Ajnadžić.

U rješavanju imovinsko-pravnih odnosa tokom procedure izdavanja građevinske dozvole veliku pomoć su pružili zavodi za izgradnju i planiranje razvoja Kantona Sarajevo, te Općinski sud u Sarajevu. Dinamika radova zavisi od mnogo faktora, ali prema procjenama, do kraja naredne godine trebali bi biti okončani planirani radovi. Premijer Zolj je ovom prilikom najavio buduće korake u izgradnji Prve transverzale čija ukupna dužina, od Zagrebačke ulice do vogošćanske petlje, iznosi 9,3 kilometara.

-Vlada Federacije BiH je obezbijedila sredstva za izgradnju dijela transverzale od Kranjčevićeve ulice do El Tarik pumpe u Velešićima, čiji početak izgradnje planiramo početkom naredne građevinske sezone, odnosno kada Zavod za izgradnju riješi imovinsko-pravne odnose. Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorili smo dobijanje sredstava u iznosu od 35 miliona eura za izgradnju tunela na Kobiljoj glavi, ukupne dužine 740 metara, čiji početak izgradnje planiramo također naredne godine, kazao je premijer Zolj.

U realizaciji ovog kapitalnog projekta najkompleksnija dionica za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa je između ulica Halida Kajtaza i Alipašine.

Današnjem uručenju građevinske dozvole osim predstavnika općinskih službi među kojima su bili Jasna Beba, sekretar Općine Centar i savjetnici općinskog načelnika, također su prisustvovali ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić, direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić.

Biznis.ba