BiH

Neradna nedjelja za trgovce u BiH i dalje je samo san

Autor: Biznis.ba
Neradna nedjelja za trgovce u BiH i dalje je samo san

Nakon što je Crna Gora zabranila trgovinama rad nedjeljom kako bi radnici mogli odmoriti i provesti dan s porodicama, Srbija je pokrenula inicijativu kojom želi iste promjene. U Bosni i Hercegovini je do sada jedino vođena kampanja za prestanak rada trgovina i centara tokom praznika.

U Banjoj Luci su opozicioni političari vodili bitku za ukidanje radne nedjelje, ali ona je u startu "izgubljena" kada je Skupština Grada Banja Luka donijela odluku da radno vrijeme tržnih centara nedjeljom čak i produži do 22 sata.

Gradonačelnik Igor Radojičić je nekoliko puta ponovio smiješnu izjavu u kojoj je kazao kako se produženje radnog vremena odnosi na objekte, ali ne i na radnike pa se postavljalo pitanje da li to znači da će objekat biti otvoren do 22 sata nedjeljom bez radnika koji će usluživati?!

Na području Federacije BiH Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti je pokrenuo kampanju #slobodnizapraznike koja je urodila plodom tako da veliki trgovački centri nisu radili za 1. maj i Kruban-bajram i to prvi put od otvorenja.

"Nastavili smo niz aktivnosti kako bi ovo egzistencijalno pravo svakog radnika i radnice da budu slobodni za praznike bilo osigurano za sve, a ne samo za one čiji poslodavci imaju razumijevanja i sarađuju sa sindikatom. Napravili smo izmjene i dopune dva zakona o radu i unutrašnjoj trgovini koja bi mogla tretirati ovo pitanje. Svim klubovima stranaka u Parlamentu FBiH smo uputili ovu inicijativu i sada trenutno vrlo aktivno razgovaramo sa strankama koje su pozitivno odgovorile na naše molbe te pripremamo realizaciju ove inicijative", kazala je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, za Klix.ba.

Ipak, neradna nedjelja je još na čekanju. Beširović ističe kako je postojala inicijativa koja je nakon prvobitne medijske aktivnosti utihnula. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić uputio je u parlamentarnu proceduru sredinom decembra prošle godine inicijativu za izmjene Zakona o radu FBiH s akcentom na to da se određenim oblastima zabrani rad nedjeljom. Vlada FBiH je odbila ovi inicijativu kazavši kako u ovom trenutku nije prihvatljiva.

"Naše mišljenje je da ove inicijative moraju biti konstantne, pritisak se mora vršiti kontinuirano i u tom smislu ne može biti važniji političkih tema", naglasila je.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović rekao je kako tu priču "guraju" već godinu dana i da pokušavaju stvoriti preduvjete kako bi se vodili razgovori sa Savezom općina i gradova u RS-u, jer prema Zakonu o trgovini odluku o neradnoj nedjelji i praznicima mogu donijeti samo načelnici i gradonačelnici.

"I mi moramo početi živjeti kao sav normalan svijet, samo je pitanje u kojem vremenskom periodu će doći do toga. Pogledajte koliko ljudi nam odlazi, imamo nedostatak radne snage i to će u dobroj mjeri utjecati na donošenje odluke o smanjenju rada i prestanku rada nedjeljom. Utjecat ćemo na savez da izvrši utjecaj na načelnike i gradonačelnike da ne donose odluku da sve prodavnice i centri u svim općinama i gradovima rade za praznike. Dovoljno je u jednom gradu da radi jedna prodavnica za namirnice, ali ne moraju prodavnice kozmetike, butici itd.", rekao je Savanović.

Istakao je kako se mora raditi na promjeni svijesti građana i da se naviknu da namirnice i druge potrepštine kupuju radnim danom ili subotom, kako bi trgovci mogli biti sa svojim porodicama nedjeljom.

S druge strane, poslodavci nisu oduševljeni ovom idejom tvrdeći da bi im to znatno smanjilo profit.

"Poslodavci imaju glad za parama i vode se onim 'daj samo da zaradim' preko jadne radne snage. Ne gledaju ništa i nije im bitan čovjek, ali sve promjene (migracije, deficitarna radna snaga, iseljenje građana) utječu na to da će morati mijenjati svoj pristup tome", rekao je Savanović.

Za sada je Crna Gora jedina u regionu koja je uvela zakon kojim zabranjuje rad. U Hrvatskoj se raspravljalo o ovom prijedlogu, ali se nije odlučivalo.

Kada je riječ o Evropi, Austrija ima najstrožija pravila i nedjeljom je potpuno zabranjeno raditi. Grčka, Belgija, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija imaju jasna pravila o tome ko može, a ko ne može raditi nedeljom. U Italiji se planira uvođenje ove zabrane.

Biznis.ba / Klix.ba