BiH

Ni dosadašnji ni novi NO Bosnalijeka nije dao podršku Uzunoviću

Autor: Biznis.ba
Ni dosadašnji ni novi NO Bosnalijeka nije dao podršku Uzunoviću

Rješenjem Suda BiH od 05.05.2022. godine osumnjičenom direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću su mjere zabrane modificirane na način da je na snazi ostala mjera zabrane putovanja, dok su ublažene mjere sastajanja sa određenim osobama.

Osumnjičenom je dozvoljen pristup zgradi Bosnalijeka, ali ne smije razgovarati o ovom krivičnom predmetu.

Kontrola mjera zabrane se provodi svaka dva mjeseca, a Sud nema nikakvih naznaka za održavanje narednog ročišta u ovom predmetu, saopćeno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH tereti Uzunovića za krivično djelo organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora te pranje novca.

Madžid Avdagić, kojeg je skupština dioničara na osporavanoj sjednici imenovala za predsjednika novog Nadzornog odbora Bosnalijeka, saopćio je kako je Komisija za vrijednosne papire FBiH podlegla pritiscima i raznim lobijima i odbila upisati Novi nadzorni odbor iako je 20.06.2013 godine gotovo u identičnoj situaciji legalizirala Nadzorni odbor na čelu sa Konstantinom Zevlovim i upravu sa Nedimom Uzunovićem.

-Po preciznim uputama i sugestijama upravo Komisije za vrijednosne papire o potrebi kompletiranja dokumentacije, novi Nadzorni odbor jednoglasno je razriješio dosadašnju upravu Bosnalijeka i za novog direktora na period od šest mjeseci imenovalo Nevena Hadžisulejmanovića koji može stabilizirati prilike u Bosnalijeku i osigurati zakonito, pozitivno i uspješno poslovanje, navodi Avdagić, koji je bio i u dosadašnjem NO Bosnalijeka.

On tvrdi da su netačni i vrlo opasni navodi koje dio aktuelne uprave plaćenim oglasima u medijima dezinformira javnost da stari nadzorni odbor na čelu s Nedimom Rizvanovićem daje podršku Uzunoviću i upravi.

-To je vjerovatno posao za tužilaštvo, jer bi po toj logici na optuženičkoj klupi umjesto Uzunovića trebao biti Nadzorni odbor. Budući sam član i tog starog NO obavještavam javnost da nikada nisam prisustvovao sjednici na kojoj smo dali potporu Uzunoviću, tim prije što sud nije okončao postupak, navodi Avdagić u svojoj reakciji.

Biznis.ba / Fena