BiH

Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH

Autor: Biznis.ba
Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH

Njemačka je najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, a izvoz u ovu zemlju je u stalnom porastu - rečeno je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ambasadorice Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Njemačke iznosi četiri milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom 75 posto.

- Ovo je za nas sjajan rezultat, s obzirom na to da je ekonomski, Njemačka vodeća evropska zemlja. Što je još značajnije, mi u u ovu zemlju izvozimo gotov, a ne „sirov“ proizvod, naše firme rade i proizvode. Važno je i to da smo pokazali da sa svojim proizvodima možemo biti konkurentni i na ovom velikom tržištu - istaknuo je ministar Šarović.

Sagovornici su se usaglasili da ovakve, pozitivne trgovinske pokazatelje moraju pratiti i veća ulaganja Njemačke u Bosnu i Hercegovinu.

- Ovo je veoma važno pitanje jer postoji veliki interes njemačkih investitora da ulažu u našu zemlju, ali oni traže povoljan ambijent za ulaganje, stabilnost i predvidivost poslovanja. Pokazalo se da gdje je uticaj politike veći, tu su ekonomski pokazatelji slabiji i to se mora promijeniti - kazao je ministar Šarović.

Istaknuto je da Njemačka ostaje čvrst i pouzdan partner Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja EU, te je naglašena važnost kontinuirane podrške ove zemlje u najvažnijim projektima, kao što su projekti iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba