BiH

Novalić i Uebber: BiH uvijek može računati na podršku Njemačke

Autor: Biznis.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu SR Njemačke u BiH Margaret Uebber zaželivši joj dobrodošlicu.

- Njemačka je za Bosnu i Hercegovinu zaista prijateljska zemlja. Naša zemlja najviše sarađuje sa SR Njemačkom u svakom pogledu i očekujem da nastavimo tim putem i ubuduće - kazao je premijer Novalić.

Ambasadorica Uebber je, zahvalivši premijeru, istakla da je veoma malo zemalja u Evropskoj uniji, pa i u svijetu s kojim SR Njemačka ima tako bliske veze kao što ima sa Bosnom i Hercegovinim. Ona je dodala da je, s njihove tačke gledišta, za BiH važno da napreduje ka EU.

- Znate sigurno da uvijek možete uživati u podršci SR Njemačke, ali postoje kriteriji koje je BiH obavezna da ispuni, a to je da se građanima pruži mogućnost napredovanja. Prvi preduslov za to je formiranje vlasti na svim nivoima, a drugi provođenje reformi - poručila je ambasadorica Uebber.

Premijer Novalić je upoznao gošću s nedavno usvojenim zajedničkim socijalno ekonomskim reformama za period 2019.- 2022. godina, naglasivši da su saglasnost na ovaj dokument dala i međunarodna zajednica.

Premijer je također ambasadoricu upoznao i o važnosti seta fiskalnih zakona koje je Vlada FBiH nedavno uputila u parlamentarnu proceduru.

- Spremni smo za reforme, a to smo pokazali i tokom proteklog mandata - kazao je Novalić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Biznis.ba