BiH

Novalić: Ponovo se vratiti socioekonomskim temama kao najvažnijim u BiH

Autor: Biznis.ba
Novalić: Ponovo se vratiti socioekonomskim temama kao najvažnijim u BiH

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić smatra da je dvodnevni sastanak u Bijeljini, na kojem je razgovarano o srednjoročnim socioekonomskim reformama, najvažniji skup za BiH u posljednje tri-četiri godine, od momenta kada je usvojena Reformska agenda te da očekuje da će pomoći da se društvo ponovo vrati ka socioekonomskim temama kao glavnim temama društva.

Naglasio je da je bilo riječi o reformama u svjetlu nove metodologije EU.

"Ta metodologija u centar zbivanja stavlja socioekonomske reforme, te mislim da smo time dobili svi koji imamo takva gledišta koji tim reformama i dajemo pravo - rekao je Novalić u izjavi novinarima.

Podsjetio je da su među učesnicima ovog skupa u Bijeljini bili ambasadori Njemačke, SAD, Velike Britanije, te predstavnici Delegacije EU, vlada RS, FBiH i Vijeća ministara, te da se razgovaralo o ciljevima, mjerama i aktivnostima, te o mjerljivim rezultatima tih ciljeva.

"To je dobro za naše društvo jer se konačno ušlo u format kreiranja socioekonomskih pitanja, sprovođenja i mjerenja rezultata - rekao je Novalić.

Mišljenja je da je sada vrijeme da se mijenja paradigma u socioekonomskom pogledu, što je ovaj skup i trebalo da definira.

"Konačno u fokus možemo dovesti budućnost, a ne prošlost i u tom smislu svi su iznosili svoje prijedloge o četiri definirana cilja, a sve s ciljem puta ka Evropskoj uniji - smatra Novalić.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler je dodao da je planirano da se usvojeni zaključci ovog skupa pretoče u konkretniju realizaciju akcionih planova.

"Dali smo rok do maja, kada je planiran Samit EU i zemalja zapadnog Balkana u Zagrebu", dodao je Sattler.

Ukazao je na potrebu da se pokrenu egzistencijalna pitanjima koja su i te kako važna građanima BiH, te pitanja poboljšanja investicija.

Na ovom skupu je razgovarano i o preduzećima u državnom vlasništvu i njihovoj depolitizaciji.

Kao ključni objekat u sferi povezivanja naveo je izgradnju Koridora Vc, dodajući da je zaokružena finansijska konstrukcija za njegovu izgradnju, ali da se kasni s konkretnijom i bržom realizacijom aktivnosti.

"Treba raditi na ubrzavanju ovog posla, svih aktivnosti i entitetskih vlada i preduzeća za autoputeve i ići s praksom objavljivanja većih lotova - rekao je Sattler.

Na sastanku u Bijeljini učestvovali su predstavnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetskih vlada i Evropske unije.

Biznis.ba / FENA