BiH

Novalić s ambasadorom Velike Britanije: Povećane su proizvodnja i zaposlenost

Autor: Biznis.ba
Novalić s ambasadorom Velike Britanije: Povećane su proizvodnja i zaposlenost
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i novoimenovani veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu razgovarali o aktualnom stanju u BiH i perspektivama u procesu euroatlantskih integracija, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Federalni premijer izrazio je veliku zahvalnost za sve što Velika Britanija čini za Bosnu i Hercegovinu, a prije svega za pomoć na provedbi obaveza iz Reformske agende.

- Dosad provedeni reformski zadaci dali su dobre rezultate. Povećana je proizvodnja, zaposlenost, doneseni su zakoni bitni za socijalni sektor. Pred nama je zadatak da dovršimo reforme. To se, uz ostalo, odnosi na poboljšanje poslovnog okruženja, snažnu borbu protiv korupcije, učinkovitiju državnu upravu - kazao je Novalić tijekom razgovora u kojima su sudjelovali i britanski stručnjaci za zapadni Balkan.

Kako je dodao, u ovim procesima je pomoć Velike Britanije neprocjenjiva, a programi koje ona provodi dobri i brzo provodivi.

Veleposlanik Field je kazao kako će nastaviti angažman na provedbi britanske politike usmjerene na izgradnju prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Britanija će, kako je to najavljeno na ljetošnjem Samitu o zapadnom Balkanu, udvostručiti pomoć razvoju regiona, a time i Bosni i Hercegovini. To opredjeljenje ne može promijeniti ni Brexit. Naprotiv, uvjerava britanski veleposlanik, Brexit će donijeti još veće prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva u ovom regionu.

Biznis.ba / FENA