BiH

Novalić sa Sattlerom: Usvajanje fiskalnih zakona za nastavak rasta

Autor: Biznis.ba
Novalić sa Sattlerom: Usvajanje fiskalnih zakona za nastavak rasta
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom, kome je ovo bila nastupna posjeta.

U širokom spektru aktuelnih pitanja o kojima je razgovarano dominirale su teme vezane za nastavak provođenja Reformske agende, posebno iz oblasti ekonomije, gdje se očekuju njeni najznačajniji efekti.

-Kao što znate, mi radimo u takozvanom „tehničkom mandatu“, ali to nas ne sprečava da radimo punim kapacitetom i Parlamentu Federacije BiH prosljeđujemo zakone i druge bitne dokumente. Vlada FBiH je utvrdila  veoma bitne propise koji se tiču opterećenja rada, a to su Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak, te ih uputila u parlamentarnu proceduru.

Ovo su ključni fiskalni zakoni i dio su seta propisa kojim omogućavamo realizaciju najznačajnijih zadataka iz Reformske agende i od njihovog usvajanja nam zavisi koliko će nam ekonomija zadržati postojeći procenat rasta. Prethodno smo usvojili, također veoma bitne, zakone o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju - rekao je premijer Novalić.

Naglasio je i neophodnost harmonizacije propisa iz ove oblasti s Republikom Srpskom, u čemu očekuje nastavak dosadašnje uspješne saradnje s vlastima manjeg bh. entiteta.

- Sljedeći bitan korak nam je uvođenje fiskalnog sistema u realnom vremenu, kakav imaju zemlje u okruženju i članice Evropske unije. Značajnu pažnju ćemo posvetiti i zaštiti okoliša i daljim mjerama iz domena fiskalne politike, a posebno vladavini prava.

Bilo je riječi i o migrantskoj krizi i načinima njenog rješavanja, u čemu moraju biti uključene sve raspoložive snage na svim nivoima vlasti.

Jedna od tema bio je i put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, a ambasador Sattler je rekao da će, kao i do sada, bezrezervno podupirati približavanje naše zemlje zajednici evropskih država.

Federalni premijer je na kraju istakao dosadašnju izuzetno plodnu saradnju s Evropskom komisijom i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u mandatu ambasadora Sattlera, rekavši da su „Vlada FBiH i Delegacija Evropske unije u BiH dio istog tima“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Biznis.ba / FENA