BiH

Novalić: U 2019. godini ubrat ćemo rezultate našeg rada tokom čitavog mandata

Autor: Biznis.ba
Novalić: U 2019. godini ubrat ćemo rezultate našeg rada tokom čitavog mandata
On je upozorio i na važnost usvajanja budžeta Federacije BiH, jer kako kaže, ukoliko budžet ne bude usvojen nakon privremenog finansiranja, onda staju sve isplate, osim otplate dugova.

Kako biste ocijenili rad Vlade Federacije BiH u 2018. godini?

Ovo je bila izborna godina, a izborne su godine, kao što znate, po običaju pune svakakvih opstrukcija. Što se same Vlade FBiH tiče, mogu biti zadovoljan. Funkcionisali smo složno, kao tim, bez ikakvih prekida u radu, bez većih trzavica. Tako je bilo prije izbora, tako je ostalo poslije njih. Problemi su se pojavljivali dalje, kad smo zakone i druge odluke upućivali u Parlament. Tamo sloge nije bilo, većina je često bila upitna, dok se previše pažnje posvećivalo sporednim pitanjima. Imam utisak da su zastupnici više vodili predizbornu kampanju nego što su radili svoj posao.

Da li se moglo uraditi više? Žalite li zbog toga što neke odluke ili zakoni nisu usvojeni u 2018. godini?

Osnova našeg djelovanja ove već skoro četiri godine je Reformska agenda. Dvije trećine agende smo realizovali, ostala je jedna trećina i upravo je 2018. njena realizacija dramatično usporila. Od stvarno bitnih zakona kroz Parlament je prošao samo Zakon o PIO i to, sjetit ćete se, nakon brojnih odugovlačenja.

Nisu usvojeni Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak, dakle nije provedena poreska reforma koju smo dugo pripremali i koja bi sasvim sigurno znatno doprinijela privrednom napretku Federacije. Ima još puno drugih zakona koji su "zapeli" u Parlamentu i svi su oni neizostavni dio Reformske agende. Ako ne ova, onda će neka buduća vlada morati da se pozabavi njihovim usvajanjem.

Posebno mi je žao što nismo uspjeli realizovati preostale mjere iz agende, a koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Trebamo ove teme vratiti u fokus javnosti, jer se radi o velikim problemima koji tište naše društvo.

Da li se popravio životni standard građana FBiH ako poredite 2017. i 2018. godinu?

Sigurno je urađeno mnogo toga da se poboljša životni standard najosjetljiviih grupa, dakle penzionera i boraca. Zakon o PIO garantuje redovna povećanja penzija, tako da će upravo penzioneri biti među prvima koji će osjetiti rezultate privrednog rasta. Ako pitate vaše komšije penzionere, oni će vam vjerovatno najbolje uporediti ovu i prošlu godinu.

Dalje, praktično smo završili sve one mjere koje se odnose na revitalizaciju posrnulih preduzeća i uvezivanje radnog staža. Radnici mogu, dakle, posvjedočiti da je situacija nakon mnogih godina ipak bolja.

Šta se tiče svih ostalih kategorija društva, statistike su jasne i govore da su u Bosni i Hercegovini svi pokazatelji, od BDP-a do izvoza, u porastu. Ovo je preduslov rasta standarta života i ja vjerujem da uprkos našoj urođenoj sklonosti da sve kritikujemo – i građani vide da nije sve toliko crno.

Koji su planovi za 2019. godinu?

Veliki sam optimista kad je riječ o narednoj godini. Uz rast BDP-a na nivou 3,1 posto koji smo ostvarili, sljedeća godina bi trebala da nam donese povećanja budžeta na svim nivoima. To znači više projekata, više manevarskog prostora kad je riječ o rasterećivanju privrede i, u končanici, veće plate i bolji standart života građana.

Sljedeće godine će početi i najavljivana cestogradnja, a to zahvaljujući sredstvima koja smo ove godine prikupili od akciza, od klirinškog duga i akumulirane dobiti javnih preduzeća. Završene su već sve neophodne procedure za nastavak gradnje na Koridoru 5C. Raspisani su tenderi u vrijednosti od skoro milijardu KM. Ostvareni su svi preduvjeti za izgradnju brzih cesta. Godine 2019. ćemo, dakle, ubrati rezultate našeg rada tokom čitavog ovog mandata.

Vjerujete li da će 2019. u kontekstu politike biti bolja od 2018. godine?

Politička situacija s kojom se trenutno suočavamo je izuzetno konfuzna i teško je predvidjeti rasplet ove postizborne krize. Za Federaciju će ključan ispit biti budžet. Dakle, mi po zakonu, ako ne donesemo budžet na vrijeme, onda moramo ići prvo u tromjesečno privremeno finansiranje, a ako i nakon ova tri mjeseca budžet ne bude usvojen, onda staju sve isplate, osim otplate dugova.

Iskreno, ja ne vjerujem da u Federaciji ima stranaka koje su spremne da preuzmu na sebe odgovornost za ovakvu destablizaciju i da uskrate novac penzionerima, borcima, poljoprivrednicima. Zato vjerujem da će i po pitanju politike biti napravljeni određeni pomaci.

Gdje ćete provesti Novu godinu?

Nemam nekih posebnih planova. Ovo je bila jedna duga i teška godina tako da ću Novu godinu najradije tradicionalno provesti u krugu porodice. Po mogućnosti ću slobodne dane iskoristiti za odlazak na planinu.

Biznis.ba / Klix.ba