BiH

Novalić: Uspostavili smo stabilno poslovno okruženje i socijalnu stabilnost

Autor: Biznis.ba
Novalić: Uspostavili smo stabilno poslovno okruženje i socijalnu stabilnost
Vlada Federacije je svojim aktivnostima obezbijedila i održava makroekonomsku stabilnost, a u procesu rješavanja nagomilanih socijalnih tenzija intenzivno se bavila i rješavanjem problema velikog broja firmi s dugogodišnjim problemima – izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Pri tome posebno ističe tuzlanski bazen gdje su uz snažan angažman Federalne vlade riješeni ključni problem TTU-a, Dite, Aide, Rudnika soli, Livnice čelika, Revoma Dobošnica, kao i u Zeničko-dobojskom kantonu Željezare Zenica i Krivaje Zavidovići. Vlada je pomogla da se prevladaju problem firme Borac Travnik u Srednjebosanskom kantonu, kao i BH Airlinesa,  Hidrogradnje i Energoinvesta u Sarajevskom, te Agrokomerca u Unsko-sanskom kantonu.

- Revitalizirana je kompletna namjenska industrija i po prvi puta u ovom mandatu Vlada Federacije BiH je otpočela sa kapitalnim investicijama u aerodrome Sarajevo, Bihać, Tuzla i Mostar - ističe Novalić.

Sve ovo, kako kaže, pokazuje da je Vlada vodila računa o rješavanju problema diljem Federacije te da nije bila fokusirana samo na pojedine dijelove entiteta ili na pojedine oblasti privrede.

Govoreći o rezultatima rada Novalić je istaknuo i aktivnu ulogu Federalne vlade u uspješnom rješavanju krize vezane za firmu Konzum, odnosno saniranje posljedica afere Agrokor u BiH.

Osim toga, ističe premijer, kao rezultat aktivnog provođenja vladinih politika i mjera za rezultat imamo “socijalnu i finansijsku stabilnost koja nam omogućava da nastavimo raditi na reformama koje vode ubrzanom ekonomskom razvoju”.

- Stvoreni su uslovi za ubrzan ekonomski rast i zapošljavanje,  rješavanje pitanje mladih i borba protiv korupcije, jer smo riješili većinu socijalnih problema. Socijalna i finansijska stabilnost je postignuta aktivnim provođenjem vladinih politika i mjera, što nam omogućava da se počnemo baviti mjerama koje će dovesti do ubrzanog ekonomskog rasta. To će rezultirati dodatnim zapošljavanjima sa posebnim akcentom na zapošljavanje mladih i održavanjem makroekonomske stabilnosti – navodi premijer Novalić i zaključuje da borba protiv korupcije mora ostati prioritet i u narednom periodu.

Biznis.ba / FENA