BiH

Novalić: Zapošljavanje mahom u malim i srednjim preduzećima

Autor: Biznis.ba
Novalić: Zapošljavanje mahom u malim i srednjim preduzećima

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas za televiziju N1 da se njegova vlada opredijelila za veće rješavanje pitanja mladih od socijalnih problema jer ukupna nezaposlenost više nije tako izražena kao nezaposlenost mlade populacije.

- Sad se taj broj 45 posto, a prije Reformske agende, broj nezaposlenih mladih bio je 60 posto. Više nemamo toliko veliku ukupnu nezaposlenost kolika je nezaposlenost mladih. To je razlog zašto se Vlada Federacije BiH opredijelila da više rješava pitanje mladih od socijalnih problema. Već smo u budžet stavili 35 miliona maraka za servisiranje ovog problema - rekao je Novalić za N1.

Ustvrdio je da se ljudi u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji zapošljavaju mahom u malim i srednjim preduzećima i da je prosječan broj zaposlenih u jednom preduzeću u BiH 17.

- Dakle, ta preduzeća zapošljavaju. Naša ekonomija je postala ekonomija malih firmi. Velike firme su izvan naše teritorije. Nisam baš bio pristalica rušenja velikih preduzeća poslije rata. Bila je mantra da su to socijalističke firme. Činjenica je da smo se pretvorili u ekonomiju malih firmi i da zavisimo od velikih firmi - Novalićeve su riječi.

Objašnjavajući, na pitanje novinara, zašto Federalna vlada nije mogla izdvojiti 100.000 KM Rukometnom savezu BiH, izjavio je da to nije bilo tehnički moguće jer je navedenom savezu blokiran račun zbog dugovanja od pet miliona KM.

- Daleko od toga da ne bismo dali tih 100.000 KM, ali to je tehnički nemoguće. Mi ne želimo kršiti zakon - kazao je za N1 premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Biznis.ba / FENA