BiH

Novi most u Banjoj Luci otvoren uz veliko kašnjenje, gradska uprava nije naplatila penale

Autor: Biznis.ba
Novi most u Banjoj Luci otvoren uz veliko kašnjenje, gradska uprava nije naplatila penale

Ovaj projekt je, pak, pratilo i veliko kašnjenje u realizaciji ugovornih obaveza, usljed čega je Grad Banja Luka pretrpio štetu, ali gradska uprava, i pored nezadovoljstva , nije iskoristila svoje pravo na penale zbog kašnjenja.

U svojoj izjavi datoj medijima, Radojičić je ranije iskazivao svoje nezadovoljstvo stalnim kašnjenjima u izvođenju radova, čvrsto stojeći na poziciji da će tražiti odgovornost izvođača radova ukoliko se ne ispoštuju već jednom produženi rokovi:

"Očekujemo da Zeleni most bude otvoren prije Spasovdana, tačnije prije 6. juna, sa ili bez penala, koji su predviđeni ugovorom, a ako most ne bude gotov do tada, izvođač radova snosit će štetu“, rekao je Radojičić.

U ugovoru koji je Gradska uprava sklopila sa Prijedorputevima, jasno je navedeno da se "izvođač obavezuje da će radove, koji su predmet ovog ugovora, početi odmah nakon uvođenja u posao od nadzornog organa i završiti u roku pet mjeseci od dana uvođenja u posao.“

U istom tom ugovoru je navedeno da "za nepoštovanje dinamičkog plana i neopravdano kašnjenje u izvođenju radova, naručilac ima pravo naplatiti od izvođača penale, u iznosu od 0,5 posto od ugovorene cijene za svaki dan prekoračenja roka, a najviše pet posto od ugovorene cijene.“

Izvođač radova, Prijedorputevi, u realizaciju posla je ušao 14. juna 2018. godine, i očigledno je da se period od pet mjeseci produžio na skoro tri puta toliko.

Biznis.ba / Klix.ba