BiH

Objavljeni učesnici programa elevator Lab za 2019. / 2020. godinu

Autor: Biznis.ba
Objavljeni učesnici programa elevator Lab za 2019. / 2020. godinu

Jedan od pobjednika je kompanija Uhura Solutions, učesnik Elevator Lab takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Pobjednici učestvuju u trećem krugu Programa partnerstva sa Fintech-om.

Žiri Elevator Lab-a, programa Raiffeisen Bank International (RBI), je među 14 finalista odabrao šest pobjednika kojima će biti omogućeno da učestvuju u trećem krugu Programa partnerstva sa Fintech-om (Fintech Partnership Program). Uz podršku stručnjaka i mentora iz RBI-a, učesnici će razviti takozvane dokaze o konceptu (Proof of Concept), koje će prezentirati na Demo danu početkom marta 2020. godine. Na osnovu toga će RBI biti u mogućnosti da procijeni mogućnost saradnje.

U septembru su odabrani finalisti između više od 280 prijavljenih iz preko 50 država, a sada su pozvani da se bore za učešće u programu Elevator Lab. Putem ovog programa pokrenutog 2017. godine, RBI je već sklopila 14 partnerstava i zajedničkih inicijativa na polju finansijske tehnologije. "Posmatrajući kvalitet šest ovogodišnjih učesnika programa, uvjeren sam da ćemo započeti nove saradnje", rekao je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a.

„Naše korporativne vrijednosti nam nalažu da budemo proaktivni ali i da se razvijamo u prilagodljivu organizaciju u kojoj je poseban fokus stavljen na saradnju. To također uključuje i našu otvorenost prema vanjskim partnerima, a Elevator Lab podrazumijeva jednu takvu saradnju. Ovaj program nam daje jedinstvenu priliku da dođemo do kvalitetnih start-up kompanija i privučemo nove talente koji će biti dio globalne Raiffeisen mreže“, istakao je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke u BiH.

Učesnici programa dolaze iz sljedećih područja: Veliki Corporate i institucionalni klijenti (Billon, billongroup.com), Cyber sigurnost (imVision Technologies, imvisiontech.com), Bankarstvo za fizička lica (Minna Technologies, minnatechnologies.com), Platni promet i procesiranje transakcija za usluge mobilnosti (Nayax, nayax.com, kao i Quantoz Blockchain Technology, quantoz.com) i RegTech (Uhura Solutions, uhurasolutions.com).

Detaljnije informacije o Elevator Lab-u su dostupne na: www.elevator-lab.com.

* * * * *

Informacije o RBI

RBI svojim domaćim tržištem smatra kako Austriju, u kojoj je vodeća komercijalna i investicijska banka, tako i Srednju i Istočnu Evropu (SIE). Njene supsidijarne banke posluju na 13 tržišta diljem regiona. Pored navedenih banaka, RBI grupacija obuhvata i druge pružatelje finansijskih usluga, npr. u oblasti leasinga, upravljanja imovinom, te spajanja i akvizicija.

Oko 47.000 zaposlenika pruža usluge za 16,4 miliona klijenata u preko 2.100 poslovnica raspoređenih uglavnom u SIE. Dionice RBI-a kotiraju na Bečkoj berzi. Austrijske regionalne Raiffeisen banke posjeduju oko 58,8 procenata ukupnih dionica, dok su preostale dionice u slobodnom opticaju. RBI je centralna institucija regionalnih Raiffeisen banaka i ostalih povezanih kreditnih institucija u okviru austrijske Raiffeisen bankarske grupacije.

Informacije o Elevator Lab-u

Ovaj program partnerstva RBI na polju finansijske tehnologije koji je osnovan 2017. godine fokusiran je na inovativne ideje i rješenja u područjima Napredne analitike i vještačke inteligencije, RegTech-a, Velikih Corporate klijenata i institucionalnih klijenata, Platnog prometa i procesiranja transakcija za usluge mobilnosti, Bankarstva za fizička lica, SME bankarstva, Cyber sigurnosti i FX rješenja. Najveći program ove vrste u SIE ima za cilj dugogodišnju saradnju sa fintech kompanijama.

(Biznis.ba)