BiH

Od januara rast minimalnih plaća za kandidate Triple Win projekta

Autor: Biznis.ba
Od januara rast minimalnih plaća za kandidate Triple Win projekta
Agencija za rad i zapošljavanje BiH je saopćila da će svi kandidati koji budu uključeni u Triple Win projekt od januara ove godine dobiti ugovore sa minimalnom plaćom od 2.000 eura bruto za prvu godinu rada, odnosno 2.400 eura bruto nakon okončanja nostrifikacije u Njemačkoj.

 - Mi smo kolegama u Saveznoj agenciji za zapošljavanje Njemačke davno skrenuli pažnju na činjenicu da je u Njemačkoj došlo do povećanja minimalne satnice i generalnog rasta plaća, a što je rezultat potrebe i potražnje na njemačkom tržištu rada - izjavio je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Tragom te činjenice, kako je dodao, nekoliko puta su skrenuli pažnju da je potrebno da se ovaj rast prepozna i kod zapošljavanja kandidata na poslovima njegovatelja, za koje posreduje Agencija, odnosno da se poveća iznos predviđen za minimalnu bruto plaćtu.

- Na ovaj način su plaće u ugovorima svih kandidata koji će od januara ove godine proći intervjue, te ući u Triple Win projekt povećane za 100 eura bruto, a čekamo zvanično saopćenje i za kandidate koji se zapošljavaju u okviru procedure “za poznatog poslodavca - naglasio je Bandić.

Podsjetio je da Agencija za rad i zapošljavanje BiH u kontinuitetu posreduje u proceduri zapošljavanja "kod poznatog poslodavca”. Također, zajedno sa partnerima iz Njemačke će i u ovoj godini nastaviti implementirati Triple Win projekt.

Prvi krug intervjua u ovoj godini za kandidate Triple Win projekta bit će održan od 25. do 28. februara, sa rokom za podnošenje prijava do 3. februara ove godine, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Biznis.ba / FENA