BiH

Omanović tvrdi da demineri nisu izlazili na teren, dokumenti demantuju

Autor: Biznis.ba
Omanović tvrdi da demineri nisu izlazili na teren, dokumenti demantuju

Članovi Građanske inicijative 'Kuti' koja se protivi radu kamenoloma na ovom lokalitetu, jučer su pred Gradskom upravom u Mostaru izveli performans.

Član udruženja Aner Omanović tom prilikom je izjavio kako je protiv njege pokrenuta tužba te ustvrdio da je to urađeno zbog spriječavanja deminera da rade svoj posao iako, kaže, demineri nikada nisu došli.

“Investitor je prema meni tačno, kao građaninu, ne kao predsjedniku udruženja pokrenuo tužbu u sudskom sporu koja iznosi 179.130 KM. Navodi se da smo mi kao građani, a ja kao predstavnik spriječio deminiranje, nekih deminera koji nisu nikad došli”, rekao je Omanović.

Da se radi o svjesnoj manipulaciji, svjedoče brojni dokumenti predstavnika deminerskih ekipa i drugih institucija koje su bile na terenu i koje su potvrdile da su spriječene u obavljanju posla.

Naime, u martu 2022. godine Federalni inspektor posjetio je lokalitet na osnovu ranijeg zahtjeva mještana. Tada se prvi put saznaje da je prolazak postojećim putem onemogućen postavljenjem lanca, što se vidi iz inspekcijskog zapisnika. Dakle, inspekcija koja je došla po pozivu kantonalnog Ministarstva privrede, a na zahtjev mještana za raskid koncesionog ugovora, nije mogla pristupiti terenu.

U aprilu iste godine predstavnici FUCZ vrše obilazak terena gdje su im iz “Eko udruženja Kuti” poručili da nisu saglasni da demineri prođu postojećim putem kroz selo. Par dana kasnije FUCZ šalje Gradu Mostaru svoj prvi dopis, na koji nikada nisu dobili odgovor.

Potom, investitor predlaže deminerima iz FUCZ prolazak alternativnim putem koji mu je dodijeljen u postupku pribavljanja urbanističke dozvole, a za koji postoji dokumentaciju da je 1/1 javni put.

U maju mjesecu 2022., FUCZ vrši ponovni obilazak terena te konstatira da alternativni put potrebno očistiti kako bi demineri mogli proći i pristupiti zadatku pa u junu 2022. šalju novi dopis Gradu Mostaru, odnosno Službi za komunalne poslove i okoliš.

U međuvremenu, Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara izlazi na teren te konstatuje postojanje lanca i zemljanog nasipa na javnom putu, kojeg su prepriječili mještani.

Na koncu, FUCZ šalje treći dopis Gradu Mostaru, ovaj put na ruke gradonačelnika Marija Kordića.

Kako smo i najavili, ovu priču ćemo pokušati rasvijetliti sa svih strana te pokušati spriječiti da u ovako osjetljivoj polemici stradaju činjenice, pišu Vijesti.ba

Biznis.ba