BiH

Omogućena modernizacija hidroelektrane Čapljina pomoću kredita

Autor: Biznis.ba
Omogućena modernizacija hidroelektrane Čapljina pomoću kredita

U cilju produženja životnog vijeka hidroelektrane Čapljina, koja je puštena u rad 1979. godine, pokrenut je Projekt zamjene sistema upravljanja i turbinske regulacije kao prioritetni projekat Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar.

Zato je Predstavnički dom u utorak, a danas i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prihvatio zaduženje Federacije kod inozemnog kreditora u iznosu od 15 miliona eura kako bi bilo moguće izvršiti zamjenu dotrajale opreme.

Uvođenjem novih tehnologija očekuje se povećanje moguće proizvodnje električne energije, zbog manjeg broja zastoja uslijed kvarova opreme, zatim povećanje raspoloživosti hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sistemu BiH.

Podizanjem nivoa raspoloživosti crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina osigurava se stabilniji prihod Elektroprivrede HZ HB, čime se smanjuje rizik od neplaniranih troškova, te je projekcijom ukupnih prihoda utvrđeno da će ovo preduzeće biti u mogućnosti vršiti blagovremeno servisiranje obaveza po planiranom zaduženju u narednom periodu.

Biznis.ba / FENA