BiH

Oporezivanje digitalne ekonomije najvažnija tema u oblasti poreza

Autor: Biznis.ba
Oporezivanje digitalne ekonomije najvažnija tema u oblasti poreza

Dvodnevna međunarodna porezna konferencija pod nazivom "Aktuelni trendovi u međunarodnom oporezivanju - uticaji i izazovi za zemlje u razvoju“, okupila je u Sarajevu privrednu zajednicu, predstavnike međunarodnih organizacija, kao i akademsku zajednicu.

Konferenciju je organiziralo Fiskalno udruženje-IFA BiH, a neke od tema konferencije odnosile su se na poresku reformu u funkciji unapređenja poslovnog ambijenta, transformaciju rada poreznih uprava kao ključnog elementa za ispunjavanje poreznih obaveza, transfernim cijenama i zemljama u razvoju.

Poseban panel, kako je kazao moderator konferencije Ratko Kovačević, bio je posvećen oporezivanju digitalne ekonomije što je velika i nova oblast, gdje BiH svakako treba mnogo toga uraditi. U ovom trenutku, dodao je, gubimo mnogo novca i po osnovu direktnih i indirektnih poreza kada je u pitanju digitalna ekonomija i pružanje prvenstveno usluga koje dolaze iz inostranstva u BiH koje u ovom trenutku uopšte nisu oporezovane, niti direktnim niti indirektnim porezima.

- Navest ćemo primjer Netflixa. Takve vrste plafformi će u narednom periodu vjerovatno u potpunosti zamijeniti televiziju. Postoji veliki broj ljudi koji plaćaju pretplatu za gledanje tih platformi online. Te platforme ne plaćaju u Bosni i Hercegovini niti direktne, niti indirektne poreze - upozorio je Kovačević.

Predsjednica Fiskalnog udruženja-IFA Bosne i Hercegovine Azra Bećirović je kazala da je ovo prva konferencija koju organizuje IFA ogranak u BiH, da su osnovani 2016. i dio najveće globalne organizacije u oblasti poreza, Međunarodne fiskalne asocijacije koja broji 13.000 članova, ima ogranke u više od 70 zemalja i članove u 116 zemalja svijeta. Ta asocijacija vodi sve globalne procese u oblasti oporezivanja.

Među ostalim, kako je dodala, na konfereciji koja danas završava s radom, diskutovalo se o temama u vezi Reformske agende 2, koju su usvojile entitetske vlade, a posebna pažnja posvećena je oporezivanju digitalne ekonomije što je globalno najvažnije tema u oblasti poreza.

Također, razgovarano je i o Multilateralnoj konveciji za implementaciju mjera za sprečavanje zloupotreba sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

- Ta konvencija znači da će se svi sporazumi koji su njome obuhvaćeni, dakle svi sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, implementirati uz tu potpisanu konvenciju, što znači da će se određene odredbe važećih sporazuma u praksi mijenjati, odnosno znači da se odredbe koriguju tako da se smanje zloupotrebe tih sporazuma. To je nešto što je prepoznato u dugom periodu i veliki broj zemalja je radio na mjerama kako da se to uradi na multilateralnom nivou – kazala je Bećirović.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3fTf5zlJ8tI[/embed]

Biznis.ba / FENA