BiH

Organska proizvodnja i djevičanski čisto zemljište komparativna su prednost BiH

Autor: Biznis.ba
Organska proizvodnja i djevičanski čisto zemljište komparativna su prednost BiH

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježio je 16. oktobar, Svjetski dan proizvodnje hrane, organizacijom seminara, okruglog stola te prezentacijama o temi "Ruralni razvoj", a u tom kontekstu i zdravstvenoj ispravnosti hrane.

- Institut nastoji popularizovati organsku proizvodnju hrane i čitav proces ruralnog razvoja. BiH je prošle godine usvojila Strategiju ruralnog razvoja te su nam na taj način postala dostupna i sredstva Fonda za ruralni razvoj Evropske unije - napomenuo je direktor Instituta Senad Husejnagić te dodao da bi proizvodnja zdrave hrane mogla biti i komparativna prednost naše države.

Mostarski univerzitetski profesor Nezir Tanović istakao je kako je ovaj skup i jedinstven primjer u FBiH kako treba dati pozitivne impluse da se ovaj datum više poštuje.

- Proizvodnja zdravstveno ispravne hrane je izvozno orjentisana, radno intenzivna te izuzezno profitabilna. Zato naši prostori, sa djevičanski čistim zemljištem i sa tim velikim prirodnim resursom, imaju veliku šansu da ovaj koncept proizvodnje, svi skupa, usmjeravamo. Svi koji to rade, zaslužuju uvažavanje i poštovanje - kazao je prof. Tanović, koji je konstatirao kako su ruralni resurs i organska poljoprivreda u BiH umrtvljeni. Nema, kaže prof. Tanović, finansijskog imputa ili ga bh. poljoprivrednici imaju vrlo maloj mjeri.

- Svi proizvodi sa naših prostora zaslužuju i dobivaju najveća odličja. I to ne samo u našoj zemlji, već i u inozemstvu. Fokus je ostati na svojim imanjima i proizvoditi zdravstveno ispravnu hranu za sebe, okoliš i tržište - poručuje prof. Tanović, koji je izrazio nadu kako je dosadašnja, po njegovom mišljenju, nekonzistentna poljoprivredna politika FBiH, prevaziđena.

Tanović, koji je danas održao i predavanje o štetnim posljedicama za zdravlje ljudi koje izaziva korov ambrozija, istakao je kako su organska proizvodnja i ruralni razvoj u toj mjeri prosperitetni da su, po njemu, i jedina svijetla tačka za budući razvoj poljoprivrede u BiH.

O zdravstvenim benefitima organske hrane govorila je nutritionistica Instituta Maja Trifković, koja je istakla kako je organska hrana, mada skuplja od konvencionalne, dugoročno isplativija investicija u sebe.

- Marketing je glavno krilo konvencionalno proizvedene hrane, koja je, u biti, uglavnom gotova, polugotova i prilagođena brzom tempu života savremenog čovjeka. Ali, mi možemo učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, da se okrenemo prirodi, pripremanju i planiranju obroka - kazala je Trifković.

Biznis.ba / FENA