BiH

Osmanović: Inspektori u rudnicima utvrdili brojne nepravilnosti

Autor: Biznis.ba
Osmanović: Inspektori u rudnicima utvrdili brojne nepravilnosti

Glavni federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović izjavio je na konferenciji za medije danas u Sarajevu da je inspekcijski nadzor u rudnicima u FBiH utvrdio neostvarivanje planirane proizvodnje mineralne sirovine i neblagovremenu izradu uputstava s nastalim promjenama na radilištu.

Dodao je da kod podzemne eksploatacije uglja problem predstavlja neostvarivanje planova na izradi pripremnih prostorija, nedostatak zaštite od dodira na rotirajućim dijelovima kod pojedinih transportnih sredstava, te neredovna mjerenja i ispitivanja pripadajućih električnih instalacija.

- Također, utvrđena su neblagovremena geološka i rudarska istraživanja, suženja duž transportno-ventilacionih prostorija, nepropisno zatvaranje transformatorskih stanica, kao i stalni radovi na sanaciji postojećih objekata - rekao je Osmanović.

Kad je u pitanju površinska eksploatacija uglja utvrđeno je neostvarivanje planova na otkrivci, neblagovremena eksproprijacija zemljišta, neblagovremena izrada uputstava sa nastalim promjenama na radilištu, te nedostatak zaštite od dodira na rotirajućim dijelovima kod pojedinih transportnih sredstava.

- Osim toga, utvrđeno je neredovno održavanje obodnih i etažnih kanala, stalni i privremeni putevi za kamionski transport na pojedinim dionicama odstupaju od propisane širine, sva sredstva rada nemaju propisanu zaštitnu ogradu na radnim platformama, a za elektrokablove nisu u potpunosti primjenjeni propisi za električna postrojenja - naveo je Osmanović.

Naglasio je da je kod poslodavaca u privatnom vlasništu koji posjeduju pravo na eksploataciju uočeno da ne poštuju osnovne postulate iz istraživanja i eksploatacije.

Osmanović je kazao da su federalni rudarski inspektori proveli tri uviđaja rudarskih nesreća.

- U RMU Banovići u nesreći koja se dogodila 20. marta 2019. oko 16.50 sati povrijeđeno je sedam radnika organizacione jedinice Rudnici - podzemna eksploatacija. Po izvršenom uviđaju sačinjen je zapisnik o uviđaju i mišljenje koji su dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu TK i Federalnom ministarstvu energije - naveo je Osmanović.

Dodao je da su u nesreći koja se dogodila 23. septembra 2019. oko 19.00 sati lakše povrijeđena tri radnika Pogona Sretno, te da je po izvršenom uviđaju sačinjen zapisnik o uviđaju i mišljenje koji su dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu TK i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

- U nesreći koja se dogodila 26. septembra 2019. u 12.20 sati RMU Breza smrtno je stradao jedan radnik Pogona Sretno, a po izvršenom uviđaju je sačinjen zapisnik o uviđaju i mišljenje koji su dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu ZDK i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije - rekao je Osmanović.

Na pres-konferenciji je istaknuto da se najveći broj povreda dešava u rudnicima za eksploataciju uglja, a najmanji u rudnicima soli. Broj povreda se kreće od dvije povrede u Rudniku soli Tuzla, do 202 povrede u RMU Banovići.

( FENA)