BiH

Otvoren javni poziv za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete

Autor: Biznis.ba
Otvoren javni poziv za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete

Projekat Evropske unije "EU za poljoprivredu" objavio je javni poziv za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, vrijedan dva miliona KM.

Ovaj javni poziv kao i smjernice za potencijalne podnosioce prijava odnose se na mjeru podrške u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja, kao i sigurnog i zdravog radnog okruženja.

Na javni poziv mogu se prijaviti preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju manje od 250 radnika, kao i svi projekti koji se odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu u sklopu sektora prerade voća, povrća, mlijeka, mesa, meda, jaja, riba, žitarica, gljiva i maslina, te proizvodnje gotove hrane i jela, saopšteno je iz projekta "EU za poljoprivredu".

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 do 300.000 KM i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova, dok je obavezno učešće podnosioca prijave 30 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova.

Prijave za ovaj javni poziv podnose se isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava - https://javnipoziv.undp.ba/ - koji je obezbijedio projekat "EU za poljoprivredu".

Prijave se mogu podnijeti do 9. maja, dok je krajnji rok za njihovo podnošenje 20. jun.

"EU za poljoprivredu" je četvorogodišnji projekat EU vrijedan više od 20 miliona evra čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, a sprovode ga i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija i Češka razvojna agencija.

(Biznis.ba)