BiH

VIDEO: Otvoren međunarodni sajam ‘Energa’, više od 100 izlagača

Autor: Biznis.ba
VIDEO: Otvoren međunarodni sajam ‘Energa’, više od 100 izlagača

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije “Energa 2018”, osmi po redu, otvoren je danas u Sarajevu, gdje se do 21. juna predstavlja više od 100 izlagača iz 11 zemalja.

Na otvaranju sajma u dvorani ”Mirza Delibašić” KSC Skenderija, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović istakao je da ovaj sajam ima regionalne dimenzije te da je prilika za razvoj energetskog sektora, u kojem je BiH u proteklom periodu napravila napredak, ali ne dovoljan.

– Usvojeno je neliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali moglo je više – poručio je Šarović te dodao da listi dokumenata nedostaje okvirna energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i gasa.

Izrazio je nadu da će ove godine barem jedan od ova dva dokumenta biti usvojen, s tim da će akcent biti na zakonu.

Naglasio je da se energetskom sektoru mora posvetiti mnogo više pažnje, u suprotnom, istakao je, BiH će doći u nezavidnu situaciju.

– Reforme su jedini ispravan put, a preduslov za to je usvajanje modernog zakonodavstva i evropskih standarda – kazao je Šarović.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je također naglasila da je ”Energa” bh. brend, ali i brend cijelog regiona.

Potcrtala je da je u BiH veliki broj termoelektrana koje čekaju modernizaciju i koje mogu dati puno više od električne energije.

– Kao resorna ministrica ponosna sam da izdajemo sve više okolišnih dozvola za solarne panele i vjetroelektrane – rekla je Đapo, koja je zajedno s organizatorima sajma i ministrom Šarovićem otvorila ovogodišnju ”Energu”.

Sajam je otvorio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je kazao da ”Energa” ide u pravcu da postane ugledna platforma za razmjenu ideja i iskustva u jugoistočnoj Evropi i da ima značajnu ulogu u regiji jer se predstavljaju investitori u energetskom sektoru.

Istakao je da Turska čvrsto vjeruje da je ekonomski prosperitet ključan za održavanje stabilnosti u regiji.

– Prekogranični projekti će osigurati još više platformi u kojima će zemlje regiona raditi za prosperitetniju budućnost – naglasio je Koc.

Predsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora sajma Mirsad Jašarspahić posebno je istakao važnost panela koji će biti održani u okviru sajma.

– Izlagački dio i konferencijski dio su uvezani i svi izlagači su dio konferencijskog dijela – rekao je Jašarspahić.

Predsjednik Inicijativnog odbora sajma Mirsad Đonlagić je poručio da energetski sektor ima značajnu ulogu u ukupnom ekonomskom razvoju BiH.

– Postojeći energetski resursi i mogućnost razvoja daju mogućnost da BiH postane regionalni lider u sektoru energetike – naveo je Đonlagić.

Konferencijski program sajma, za koji je prijavljeno više od 200 učesnika, tretirat će različite teme iz energetskog sektora, a poseban akcent bit će na energetskim i klimatskim politikama u BiH.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=tccxlB-b4lc[/embed]

Biznis.ba / FENA