BiH

Otvorena Kuća romanijskog skorup kajmaka

Autor: Biznis.ba
Otvorena Kuća romanijskog skorup kajmaka

Ministar poljoprivrede Vlade RS-a Boris Pašalić i načelnik Opštine Han Pijesak Vlado Ostojić, u prisustvu šefa Sweden/USAID FARMA II projekta Billa Maysa, otvorili su Kuću romanijskog skorup kajmaka.

Rezultat je to zajedničkih nastojanja lokalne zajednice da osnaži žene uključene u proizvodnju kajmaka po originalnoj i tradicionalnoj recepturi, te zaštitu tog vrijednog autohtonog proizvoda.

Ministar Pašalić kazao je da postoji interesovanje iz inostranstva, te spremnost da se podrže te aktivnosti.

- Taj proizvod je zaštićen, otvaranje kuće je tek početak. Napravljen je prvi korak, sad je potrebno osigurati nabavku rashladnih vitrina i svega drugog što traži proces proizvodnje i prodaje romanijskog skorup kajmaka. Bit ćemo tu da pružimo podršku tom važnom primjeru razvoja i značajnom organizovanju žena u ruralnoj zajednici. Pozivamo sve da daju doprinos razvoju te inicijative - kazao je.

Kako je kazao načelnik Ostojić Opština Han Pijesak podržala je taj projekt.

- Taj objekt fokusirat će se na prodaju specifičnog proizvoda, romanijskog skorup kajmaka. To nije proizvod koji je za industrijsku proizvodnju, već nešto svojstveno ovom kraju. Kroz to želimo osnažiti put ka razvoju jednog brenda, koji je vezan za plato Romanije i poseban je. Pozivamo sve da nas posjete, obiđu naš kraj i prepoznaju vrijednost ovih aktivnosti - poručio je, navode iz Sweden/USAID FARMA II.

Sweden/USAID FARMA II projekt je podržao razvoj proizvoda, kroz pomoć u brendiranju i razvoju, te njegovoj promociji. Šef Projekta Bill Mays naglasio je važnost takvih aktivnosti, prvenstveno zbog potrebe podrške ruralnom razvoju, ali i osnaživanju uloge žena u razvoju poljoprivrede. Projekt uključivanja žena u proizvodnju romanijskog skorup kajmaka obuhvata 24 domaćinstva i članice s područja opština Han Pijesak, Rogatica i Sokolac.

Biznis.ba / FENA