BiH

Ovi sektori su najviše doprinijeli rekordnom izvozu iz BiH

Autor: Biznis.ba
Ovi sektori su najviše doprinijeli rekordnom izvozu iz BiH
Izvoz BiH je od početka godine do danas uvećan za 33 posto, a ovaj rekordan rast izvoza ostvaren je zahvajući prvenstveno metalskoj i drvoprerađivačkoj industriji.

U prvih devet mjeseci ove godine izvoz je ukupno porastao za 33 posto, na 10,8 milijardi maraka. Prema objašnjenjima analitičara, izvoz raste kao posljedica globalnog oporavka od pandemije u 2020. godini, a posebno zemalja EU i zemalja regije, koje su glavni trgovinski partneri Bosne i Hercegovine.

Izvoz metalske industrije BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 2,7 milijardi KM i veći je za 45% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

U izvozu najveću vrijednost ostvaruje elektroindustrija, odnosno električni strojevi, te željezo, čelik i proizvodi od njih.

Električne strojeve BiH je najviše izvozila u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku, navode iz Komore i dodaju da je izvoz porastao prema svim navedenim tržištima, najviše u Sloveniju (48 miliona KM) i Hrvatsku (26 miliona KM).

Željeza i čelika izvezeno je u vrijednosti od 424,7 miliona KM, što je povećanje od 217,9 miliona KM ili 105% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvoz željeza i čelika povećan je na sva najznačajnija tržišta, najviše u Srbiju (49,3 miliona KM) i Tursku (48,5 miliona KM).

Privrednici iz Bosne i Hercegovine u prvoj polovini ove godine izvezli su namještaja u vrijednosti od 606 miliona KM.

Ovo je jedna od najuspješnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini čiji je godišnji izvoz uveliko premašio milijardu KM godišnje. Ovu godinu bi izvoz drvoprerađivačkog sektora po prvi put mogao premašiti 1,2 milijarde KM.

Najveća vrijednost izvoza namještaja, posteljina, madraca i slično bila je u Njemačku, u iznosu od 172 miliona maraka. Slijedi Hrvatska u koju smo izvezli ovih proizvoda u vrijednosti od 73 miliona KM.

Izvoz u Holandiju bio je 53 miliona, Italiju 35 i Austriju 33 miliona maraka, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH.

Snažno je porastao i izvoz električne energije. Tako je u prvom polugodištu ove godine fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine iznosio je 4,5 TWh, u vrijednosti od 380 miliona KM, što predstavlja finansijski i količinski porast od 33 posto, pokazuju podaci Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).

Izvoz tekstilne industrije BiH u šest mjeseci iznosio je 739,6 miliona KM i veći je za 71,4 miliona KM ili 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

BiH najviše izvozi obuću i dijelove za obuću, dok su najznačajniji izvozni partneri i dalje zemlje EU. Najviše se izvozi u Italiju, a povećan je izvoz i prema Njemačkoj, pokazuje analiza Vanjskotrgovinske komore BiH.

Biznis.ba / SB