BiH

Pandža: Ovo nije veliki pomak, ali jeste nada

Autor: Biznis.ba
Pandža: Ovo nije veliki pomak, ali jeste nada
U saradnji sa partnerima i njihovu veliku pomoć i razumijevanje uspjeli smo riješiti pitanje struje zaključno s nedjeljom navečer, rekao je na današnjoj vandrednoj konferenciji za medije direktor Aluminija Dražen Pandža.

To, tvrdi, nije veliki pomak, ali jeste nada da će se osigurati dovoljno vremena kako bi intervenisača Vlada i svojim mjerama riješila pitanje Aluminija. Vlada je jedina koja, prema Pandžinim riječima, može puno uraditi, a važno je samo da pokaže dobru volju i za početak uradi ono što je najavljeno.

- Ključ je aneks 8 iz 2013. Bez toga ne možemo graditi dugoričnu priču. Sve što radimo su interventne mjere. Sa aneksom osam, odnosno njegovom provedbom bismo riješili dug Aluminija, kazao je Pandža, uz napomenu da je Aluminij i dalje blokiran od Elektroprenosa i Elektroprivrede HZ HB.

- Oni su odlučili prolongirati blokadu u nadi da će se sve riješiti na najbolji način. Hvala i lokalnim partnerima. Imali su ogromno povjerenje. Održali smo sastabnke sa NOS-om, FERK-om i Elektroprenosom. Svu su nam prenijeli svoja stajališta. Korektno se odnose prema nama. Svako radi svoj posao. Ne možemo ih kriviti za bilo što, dodao je Pandža.

Direktor Aluminija kao i dan ranije potvrdio je da su čelnici u kontaktu sa Vladom, dodajući da u Aluminiju nemaju informacije o navodnim interventnim sredstvima o kojim se piše u medijima.

- Ministrica Jelka Milićević intezivno radi na rješavanju problema i pokušaju iznalaženja modela kojim bi se najbezbolnije riješio problem. Predsjednik Čović jasno je rekao u kojem smjeru treba da ide Aluminij i šta je čija odgovornost. Treba nam dugoročna vizija. Radimo na rješavanju problema i pokušavamo iznaći najbolji model i smjeru kojim društvo treba da ide. U ovoj državi se plaća struja po 75 ili 85 eura, a to je model kojim kompanije ove vrste ne mogu preživjeti. Model rudnika koji je ranije primjenjen može biti dobar i za Aluminij, kazao je na kraju Pandža.

Biznis.ba