BiH

Pašalić: RS ima problem plasmana junećeg mesa, traži zaštitu od BiH

Autor: Biznis.ba
Pašalić: RS ima problem plasmana junećeg mesa, traži zaštitu od BiH

Vlada Republike Srpske (RS) zahtijeva od nadležnih organa na nivou Bosne i Hercegovine da hitno preduzmu sve aktivnosti po pitanjima zaštite poljoprivredne proizvodnje, s posebnim osvrtom na goveđe meso, ali i druge mjere koje imaju za cilj zaštitu i promociju domaće proizvodnje, kao što su međunarodni ugovori o trgovini i slično.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a Boris Pašalić potvrdio je na konferenciji za novinare da su proizvođači junadi u RS u velikom problemu zbog nemogućnosti izvoza te da je stoga Vlada odlučila da izdvoji dva miliona KM za interventni otkup junećeg mesa.

Ta mjera bit će realizovana do kraja januara 2020. i važi samo za privredne subjekte, odnosno proizvođače iz RS.

Pašalić je dodao da proizvodnja junećeg mesa u RS raste, te da je 2016. bilo utovljeno 17,5 hiljada grla, a ove godine 31 hiljada, to govori da je taj broj gotovo uduplan.

Međutim, upitan je njihov plasman, mada postoje najave izvoza za Tursku.

-Rast proizvodnje junetine u RS bio je motivisan dobrim trgovinskim ugovorima s Turskom. Međutim, ove godine izostao je taj aranžman i osim određenih sporazuma nemamo realizaciju tog ugovora – rekao je Pašalić.

U stajama u RS trenutno imamo oko sedam do osam hiljada junadi spremnih za isporuku, ali proizvođači nemaju mogućnost za njihovu prodaju na domaćem tržištu.

-Uznemirujuća je činjenica da BiH uvozi mnogo goveđeg mesa (oko 36 hiljada tona) i treća je zemlja u svijetu po uvozu govedine iz EU i time se ozbiljno moramo pozabaviti – rekao je ministar poljoprivrede RS.

Istakao je da je o tome razgovarao i s nadležnim kolegama u Federaciji BiH i na nivou BiH, ali do realizacije ugovora s Turskom nije došlo, a nisu usvojene mjere na osnovu zakona o vanjskotrgovinskom poslovanju BiH, koje se odnose na ograničenje uvoza iz drugim zemalja.

Biznis.ba / FENA